Χονγκ Κονγκ: Εντολή για θανάτωση χάμστερ, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Χονγκ Κονγκ: Εντολή για θανάτωση χάμστερ, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Το Χονγκ Κονγκ έδωσε εντολή για τη θανάτωση 2.000 χάμστερ, ενώ προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην φιλούν τα ζώα, καθώς μια νέα συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίστηκε σε pet shop. 

Η έξαρση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε ανθρώπους συνδέθηκε με εργαζόμενο στο κατάστημα και οδήγησε σε έλεγχο εκατοντάδων ζώων, από τα οποία 11 χάμστερ ήταν θετικά. Έτσι αποφασίστηκε η λήψη αυστηρών μέτρων, καθώς το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί τη στρατηγική μηδενικής ανοχής για τον κορωνοϊό, της ηπειρωτικής Κίνας. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, υπογράμμισε η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν. Όμως, συμπλήρωσε, οι αρχές παίρνουν προληπτικά μέτρα απαγορεύοντας την εισαγωγή και τις πωλήσεις κατοικίδιων τρωκτικών.

Περίπου 2.000 χάμστερ σε 34 pet shop και αποθήκες θα θανατωθούν «με ανθρωπιά», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Λέουνγκ Σιου- φάι Λέουνγκ. Οποιοσδήποτε αγόρασε ένα τέτοιο ζώο μετά τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να το παραδώσει στις αρχές για θανάτωση και να μην το εγκαταλείψει στον δρόμο, συμπλήρωσε. Παράλληλα, δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις σχετικά με τα χάμστερ. 

«Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να πλένουν τα χέρια τους αφού τα αγγίξουν ή χειριστούν την τροφή τους και άλλα αντικείμενά τους και πρέπει να αποφεύγουν να φιλούν τα ζώα», τόνισε ακόμη ο υπουργός Γεωργίας.  

Εκατοντάδες δείγματα ελήφθησαν από ζώα- μεταξύ άλλων και κουνέλια και τσιντσιλά- αλλά μέχρι στιγμής μόνο χάμστερ έχουν βρεθεί θετικά. 

«Για να είμαστε προσεκτικοί, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ενάντια στην όποια πιθανότητα μετάδοσης που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», δήλωσε η υπουργός Υγείας. 

Με πληροφορίες από Reuters 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ