Εγγύηση ύψους 1,3 εκατ. δολ. αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ για τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι, το πλέον διάσημο πρόσωπο που κατηγορείται βάσει του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί ασφάλειας.

 

Ο 73χρονος Λάι, τέθηκε υπό κράτηση νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά τώρα η κράτησή του μεταφέρεται σε περιορισμό κατ' οίκον.

 

Η δικαστική εντολή αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να καταβάλει εγγύηση ύψους 1,3 εκατ. δολ.

 

Ο δικαστής Alex Lee έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις ωστόσο, για την εγγύηση. Μεταξύ αυτών ο Λάι πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του, να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να μην πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους ή ξένα ιδρύματα που θεωρούνται εχθρικά προς την Κίνα.

 

Του έχει επίσης απαγορευτεί να δημοσιεύει στα κοινωνικά μέσα, να εκδίδει δηλώσεις ή να μιλά στα μέσα ενημέρωσης.

 

Ο Λάι κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου Ωστόσο, βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν αρχικά την εγγύηση με αφορμή ξεχωριστή κατηγορία για απάτη σχετικά με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα του.

 

Η νομική του ομάδα άσκησε έφεση κατά της άρνησης εγγύησης, με αποτέλεσμα την ακρόαση της Τετάρτης. Τόσο ο νόμος περί ασφάλειας όσο και οι περιπτώσεις απάτης για τις οποίες κατηγορείται πρόκειται να εκδικαστούν τον Απρίλιο.

 

Ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής, των αρχών της Κίνας, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και θα μπορούσε να περάσει χρόνια στη φυλακή εάν καταδικαστεί.

 

Το Πεκίνο δήλωσε ότι ο νέος νόμος για την ασφάλεια θα επαναφέρει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχών, αλλά οι επικριτές του αμφιλεγόμενου νόμου λένε ότι πρόκειται για απόπειρα σίγασης της οποιαδήποτε διαφορετικής άποψης.

 

Ο Λάι, ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr