Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι κατηγορείται βάσει του κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι κατηγορείται βάσει του κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας Facebook Twitter
Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι κατηγορείται βάσει του αμφιλεγόμενου κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας (EPA/Αρχείο)
0

Κατηγορίες βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας απαγγέλθηκαν στον μεγιστάνα των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, και υπέρμαχο του δημοκρατικού κινήματος, Τζίμι Λάι.

Ο 73χρονος Λάι κατηγορείται για συνωμοσία με ξένες δυνάμεις που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μακρά ποινή φυλάκισης. Πρόκειται για το ανώτερο ιστάμενα πρόσωπο που κατηγορείται βάσει του νέου νόμου.

Ο Λάι ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily είναι δεινός επικριτής των αρχών του Πεκίνου.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι ο νέος νόμος για την ασφάλεια θα επιστρέψει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχής, αλλά οι επικριτές του νόμου λένε ότι σκοπός είναι να σιωπήσουν οι όποιες αντίθετες φωνές με το καθεστώς.

Ο Λάι συνελήφθη αρχικά βάσει του νόμου τον Αύγουστο μετά από αστυνομική επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Apple Daily, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ωστόσο, βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν την εγγύηση για ξεχωριστή κατηγορία, που αφορά σε απάτη. Η κατηγορία αυτή σχετίζεται με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα.

Σε μία άλλη υπόθεση, ο έφηβος ακτιβιστής Τόνι Τσανγκ καταδικάστηκε για βεβήλωση της κινεζικής σημαίας και παράνομη συνέλευση. Γι' αυτή την κατηγορία είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ο Τσανγκ, ο ηγέτης μιας πλέον διαλυμένης φιλοδημοκρατικής ομάδας, είναι επίσης η πρώτη δημόσια πολιτική προσωπικότητα που διώκεται βάσει του εθνικού νόμου περί ασφάλειας.

Αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία της απόσχισης, η οποία έχει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή.

Τρεις εξέχοντες ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Τζόσουα Γουόνγκ, φυλακίστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019.

Με πληροφορίες του Associated Press/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ