Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ που έχουν διπλή υπηκοότητα δεν δικαιούνται βοήθεια από ξένα προξενεία, δήλωσε η Κάρι Λαμ, επιβεβαιώνοντας προειδοποιήσεις διπλωματών της Δύσης ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τους κινεζικούς κανόνες υπηκοότητας.

 

Την Τρίτη η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ενώ οι κάτοικοι μπορεί να έχουν πολλαπλά διαβατήρια, η διπλή υπηκοότητα δεν αναγνωρίζεται στο Χονγκ Κονγκ, υπό τη σχετική κινεζική νομοθεσία.

 

«Αυτός ο νόμος έχει μια πολύ συγκεκριμένη διάταξη ότι οι άνθρωποι που έχουν ξένη υπηκοότητα ή δικαίωμα διαμονής αλλού... θεωρούνται Κινέζοι υπήκοοι στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η Λαμ. «Έτσι, δεν δικαιούνται προξενική προστασία, συμπεριλαμβανομένων προξενικές επισκέψεις», εκτός αν έχουν πάρει άδεια αποκήρυξης της κινεζικής υπηκοότητας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από κρατούμενο στο Χονγκ Κονγκ με διπλή υπηκοότητα να κάνει δήλωση επιλέγοντας μία υπηκοότητα. Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση σε διπλωμάτες από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, για τις πιθανές επιπλοκές για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Χονγκ Κονγκ με διπλή υπηκοότητα, αλλά και για εκείνους που ταξιδεύουν εκεί για επιχειρηματικούς ή τουριστικούς λόγους.

 

Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για σημαντική αλλαγή πολιτικής, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν πρόβλημα να επισκεφθούν άτομα υπό κράτηση με διπλή υπηκοότητα.

 

Το βράδυ της Δευτέρας το βρετανικό προξενείο άλλαξε την ταξιδιωτική οδηγία του, μετά την ενημέρωση ότι «το Χονγκ Κονγκ, όπως άλλα μέρη της Κίνας, δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα».

 

«Αν έχετε βρετανική και κινεζική υπηκοότητα, μπορεί να αντιμετωπιστείτε ως Κινέζοι πολίτες από τις τοπικές αρχές, ακόμη κι αν μπείτε στο Χονγκ Κονγκ με το βρετανικό διαβατήριό σας», προειδοποίησε το βρετανικό προξενείο. «Σε αυτή την περίπτωση, το βρετανικό προξενείο ίσως δεν μπορεί να σας προσφέρει προξενική βοήθεια», επεσήμανε ακόμη. Η ηπειρωτική Κίνα έχει ακόμη πιο αυστηρούς νόμους για τη διπλή υπηκοότητα, που ορίζουν ότι οι πολίτες δεν επιτρέπεται να κατέχουν διαβατήριο άλλης χώρας.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr