Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι πολυαναμενόμενες νομοθετικές εκλογές για ένα χρόνο, επικαλούμενη την αυξανόμενη εκδήλωση κρουσμάτων του κορωνοϊού.

 

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επικαλείται έκτακτο διάταγμα για την καθυστέρηση των εκλογών ενώ η Λαμ είπε ότι έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης στη λήψη της απόφασης για διεξαγωγή των εκλογών στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

 

«Η ανακοίνωση που πρέπει να κάνω σήμερα είναι η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να λάβω τους τελευταίους επτά μήνες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και πρέπει να διασφαλίσουμε επίσης ότι οι εκλογές διεξάγονται με ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο. Αυτή η απόφαση είναι επομένως απαραίτητη», είπε μεταξύ άλλων.

 

Ομάδα 22 νομοθετών εξέδωσε δήλωση πριν από την ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ξέσπασμα της πανδημίας ως δικαιολογία για να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

 

«Οι υφιστάμενοι νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας, που εκπροσωπούν το 60% της κοινής γνώμης, αντιτίθενται συλλογικά στην αναβολή και τονίζουν την ευθύνη της κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να οργανώσει κατάλληλα μέτρα κατά της πανδημίας, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε η ομάδα.

 

«Διαφορετικά, ισοδυναμεί με εκρίζωση των θεμελίων της ίδρυσης του Χονγκ Κονγκ».

 

Η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σημείωσε αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό από τις αρχές Ιουλίου. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 3.273 κρούσματα την Παρασκευή, αριθμός υπερδιπλάσιος από την 1η Ιουλίου.

 

Η κυβέρνηση έχει θέσει αυστηρότερους τους κοινωνικούς κανόνες, περιορίζοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε δύο άτομα ενώ απαγόρευσε το φαγητό στα εστιατόρια μετά τις 6 μ.μ.

 

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέμεινε την Παρασκευή ότι οι νομοθετικές εκλογές του Χονγκ Κονγκ είναι «εσωτερική υπόθεση».

 

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να διασφαλίσει ότι οι εκλογές για το 7ο Νομοθετικό Συμβούλιο θα διεξαχθούν σε ένα ασφαλές, ομαλό και δίκαιο περιβάλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάν Γουενμπίν.

 

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτές είναι οι πιο σκανδαλώδεις εκλογές στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο διακεκριμένος ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, Joshua Wong, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

 

«Θέλω να τονίσω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πίστευε ότι αυτή η απαγόρευση των εκλογών δεν κατευθύνεται πολιτικά».

 

«Το Πεκίνο έχει προβεί σε πολλαπλές πράξεις για να εμποδίσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης να πάρει την πλειοψηφία στη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ», είπε.

 

Η αναβολή προκάλεσε την αντίδραση και της οργάνωσης Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

«Η αναβολή των εκλογών του Σεπτεμβρίου για ένα έτος είναι μια κυνική κίνηση να συντηρηθεί μια πολιτική έκτακτη ανάγκη και όχι μία κίνηση για τη δημόσια υγεία. Αυτό απλώς επιτρέπει στην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, να αρνηθεί στο λαό του Χονγκ Κονγκ το δικαίωμά του να επιλέξει την κυβέρνησή του», δήλωσε η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του ομίλου στην Κίνα.

 

«Χωρίς να προσπαθήσουν να εξετάσουν εναλλακτικές μεθόδους ψηφοφορίας ή να διασφαλίσουν ότι θα γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματα ψήφου, η Λαμ και οι υποστηρικτές της στο Πεκίνο απλώς καλύπτουν την καταστολή με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας», είπε.

 

Με πληροφορίες του Associated Press