Χονγκ Κονγκ: 9 χρόνια κάθειρξη στον πρώτο που καταδικάστηκε με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: 9 χρόνια κάθειρξη στον πρώτο κατηγορούμενο με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Σε κάθειρξη 9 ετών, για τρομοκρατικές ενέργειες και υποκίνηση εξέγερσης, καταδικάστηκε ο πρώτος άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος στο Χονγκ Κονγκ με βάση τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια. 

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών, ενώ κρατούσε σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. 

Το σύνθημα αυτό «μπορεί να υποκινήσει άλλους σε εξέγερση», έκριναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι τρεις δικαστές, τους οποίους έχει επιλέξει η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, για την εκδίκαση υποθέσεων εθνικής ασφάλειας. 

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν την καταδίκη του 24χρονου, λέγοντας ότι επιβάλλει νέα όρια στην ελευθερία του λόγου, αλλά και το δικαστικό προηγούμενο που δημιουργεί, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του 24χρονου, επικαλούμενο μια πρόβλεψη του νόμου για την εθνική ασφάλεια που ρίχνει το βάρος στον ίδιο τον κατηγορούμενο να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια εάν αφεθεί ελεύθερος. 

Η υπόθεσή του δεν κρίθηκε από σώμα ενόρκων καθώς εκτιμήθηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος για την προσωπική ασφάλεια ενόρκων και μελών της οικογένειάς τους ή ότι ίσως επηρεαστεί η δέουσα απονομή της δικαιοσύνης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM