Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο της Apple Daily στο αεροδρόμιο

 Hong Kong police arrest senior Apple Daily journalist at airport Facebook Twitter
EPA
0

Μπλόκο στο αεροδρόμιο είχε στήσει χθες βράδυ η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προκειμένου να συλλάβει τον βετεράνο δημοσιογράφο της εφημερίδας Apple Daily, Fung Wai-kong.

Πρόκειται για τον έβδομο συντάκτη της συγκεκριμένης εφημερίδας που συλλαμβάνεται από την περασμένη Πέμπτη που κυκλοφόρησε το τελευταίο της φύλλο.

Η Apple Daily, μια δημοκρατική εφημερίδα που έχει πολλές φορές ασκήσει κριτική στο καθεστώς της χώρας, έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από 26 χρόνια κυκλοφορίας, υπό την πίεση του Πεκίνου, καθώς χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη» για την εθνική ασφάλεια της Κίνας, βάση ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι κατηγορίες οδήγησαν σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της και στο λουκέτο, ενώ και οι συντάκτες κατηγορήθηκαν για σοβαρές παραβιάσεις και οι αρχές προχωρούν σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ο 57χρονος δημοσιογράφος της Apple Daily ετοιμαζόταν να φύγει για το Λονδίνο, όταν συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ. Η αστυνομία δήλωσε πως ο Fung Wai-kong συνελήφθη και κρατείται με τις κατηγορίες για «συνωμοσία και συμμαχία με ξένες χώρες ή ξένες δυνάμεις προκειμένου να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

 Hong Kong police arrest senior Apple Daily journalist at airport Facebook Twitter
EPA

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε έξι υψηλόβαθμα στελέχη στην ιεραρχία της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο αρχισυντάκτης Ryan Law και ο διευθύνων σύμβουλος  Cheung Kim-hung. Σύμφωνα με τις αρχές, από το 2019 η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει περί τα 30 άρθρα που καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο.

Η Ενωση Συντακτών του Χονγκ Κονγκ (HKJA) καταδικάζει τις συλλήψεις και καταγγέλλει την φίμωση της ελευθεροτυπίας στη χώρα: «Η HKJA επαναλαμβάνει ότι η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του Τύπου είναι βασικές αξίες του Χονγκ Κονγκ».

Την ίδια στιγμή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Stand News, που θεωρείται και μια επίσης δημοκρατική  φωνή της ενημέρωσης, καθώς δημιουργήθηκε το 2014, από το φοιτητικό Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής που έγινε γνωστό ως η «Επανάσταση της Ομπρέλας»  αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση: Έξι διευθυντές  έχουν ήδη παραιτηθεί, ενώ η διοίκηση ανανέωσε τις περισσότερες συμβάσεις εργασίες, με νέους, «έξυπνους» όρους.

Τέλος σταμάτησε όλες τις χορηγίες και τις συνδρομές, καθώς ο νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας επιτρέπει τη δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων εάν οι αρχές συσχετίσουν την προέλευση των χρημάτων με «εγκληματική πράξη ή εθνική προδοσία»,  όπως ακριβώς συνέβη με την Apple Daily. «Έχουμε αρκετά χρήματα για να λειτουργήσουμε άλλους 9 έως 12 μήνες» γράφει σε ανακοίνωση το Stand News, συμπληρώνοντας πως «εάν χρειαστεί, θα ζητήσουμε βοήθεια από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ που μας έχουν στηρίξει και στο παρελθόν».

Η κυβέρνηση αρνείται κάθε κατηγορία για φίμωση του τύπου, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας ζητά να σκληρύνει η νομοθεσία κατά των fake news, καθώς θεωρεί πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις αστυνομικές αρχές λόγω των ψευδών δημοσιευμάτων που κατακλύζουν τα ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ