Ιαπωνικό δικαστήριο αναγνώρισε δεκάδες θύματα της ραδιενεργής «μαύρης βροχής» ως επιζώντες του βομβαρδισμού της Χιροσίμα, ανοίγοντας τον δρόμο για επιδόματα, λίγες ημέρες πριν την 75η επέτειο από την επίθεση.

 

Το πρωτοδικείο της Χιροσίμα αποφάσισε πως οι 84 ενάγοντες που νόσησαν από ασθένειες σχετιζόμενες με την ατομική βόμβα, θα πρέπει να λάβουν τα ίδια επιδόματα με τα θύματα που ζούσαν πιο κοντά στην εμβέλεια της έκρηξης.

 

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία στη Χιροσίμα, σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Μια δεύτερη ανάλογη επίθεση ακολούθησε τρεις μέρες μετά στο Ναγκασάκι που στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 40.000 ανθρώπους.

 

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες ήταν και όσοι βρήκαν αργό και βασανιστικό θάνατο τα επόμενα χρόνια από εγκαύματα ή ασθένειες από τη ραδιενέργεια.

 

Χιροσίμα: Θύματα της «μαύρης βροχής» από την ατομική βόμβα δεκάδες άτομα - Με εντολή δικαστηρίου
Ενα νέφος - «μανιτάρι» σχεδόν μια ώρα μετά την έκρηξη ατομικής βόμβας πάνω από τη Χιροσίμα - Hiroshima Peace Memorial Museum

 

Χιροσίμα: Θύματα της «μαύρης βροχής» από την ατομική βόμβα δεκάδες άτομα - Με εντολή δικαστηρίου
Η πυρηνική έκρηξη έγινε σχεδόν ακριβώς πάνω από το κτήριο που στέγαζε την "Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα". Σήμερα, είναι το μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα - Getty Images

 

Μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας, ακολούθησε βροχή. Μια τοξική βροχή από ραδιενέργεια που έπεσε πάνω σε ανθρώπους και χώμα, μολύνοντας το δέρμα και τον αέρα τους και δηλητηριάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, την τροφή τους.

 

Ο Σεϊτζί Τακάτο, 79 χρόνων νπια, ένας από τους ενάγοντες, ήταν 4 χρόνων όταν βομβαρδίστηκε η πόλη του. Εμφάνισε λεμφική φλεγμονή στα 8 κι έκτοτε πάσχει από καρδιακά προβλήματα και έχει υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εκείνος και άλλοι άνθρωποι που ζούσαν στις λιγότερο πληγείσες ζώνες έκθεσης, δεν ήταν εφικτό να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη που προσφέρεται στα θύματα των ζωνών της «βαριάς μαύρης βροχής» - των περιοχών δηλαδή που αναγνωρίζονται από την ιαπωνική κυβέρνηση ως χειρότερα πληγείσες από τη ραδιενεργή μπόρα και πιο κοντά στο υπόκεντρο της έκρηξης.

 

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ορόσημο καθώς για πρώτη φορά εξασφαλίζει στα θύματα αυτά τα ίδια προνοιακά επιδόματα.

 

«Λέγαμε στην κυβέρνηση τα γεγονότα και την αλήθεια μας. Όμως, ποτέ δε μας άκουσαν. Είμαι υπερβολικά χαρούμενος. Δεν περίμενα πως και οι 84 ενάγοντες θα κερδίζαμε την υπόθεση» παραδέχεται ο Τακάτο.

 

Βάσει απόφασης, η πόλη και η τοπική κυβέρνηση υποχρεούνται να διασφαλίσουν στους δικαιωθέντες μια βεβαίωση που θα τους αναγνωρίζει ως «θύματα της ατομικής βόμβας» και θα τους προσφέρει ιατρικά επιδόματα για τις θεραπείες τους, αξίας περίπου 300 δολαρίων το μήνα.

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει έφεση στην απόφαση: «Θα εξετάσουμε την απόφαση λεπτομερώς με τα υπουργεία, το δήμο και την περιφέρεια της Χιροσίμα και θα αποφασίσουμε για ανάληψη περαιτέρω δράσης» τόνισε.

 

Με πληροφορίες από CNN