Χιονοθύελλα στο Βαλκάνια: Δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και κυκλοφοριακό χάος

Χιονοθύελλα στο Βαλκάνια: Δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και κυκλοφοριακό χάος Facebook Twitter
0

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τα Βαλκάνια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Βοσνία να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τρίτη, ενώ τα έντονα χιόνια και οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος σε Κροατία και Σερβία.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βοσνίας χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» σε πολλές περιοχές. Βαριές και υγρές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει πτώσεις γραμμών διανομής, οι οποίες είναι δύσκολο να αποκατασταθούν λόγω των χιονοστιβάδων.

Παράλληλα, σε πολλές περιοχές η κυκλοφορία στους σιδηρόδρομους έχει σταματήσει εντελώς, ενώ κεντρικοί οδικοί άξονες, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων αυτοκινητοδρόμων στην Κροατία, παραμένουν κλειστοί. Οι αρχές στη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και έχουν περιορίσει τη μετακίνηση σε συγκεκριμένους δρόμους.

Αποκλεισμένοι πολίτες και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στη δυτική Βοσνία, δεκάδες οχήματα παρέμειναν ακινητοποιημένα για 10 ώρες στη χιονισμένη εθνική οδό, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Στην πόλη Ντβάρ, οι τοπικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πόλη έχει αποκοπεί πλήρως.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τζάσνα Πετσάνατς, δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι πολλοί κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα χιόνια: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς το χιόνι συνεχίζει να πέφτει αδιάκοπα». 

Προβλήματα και στις γειτονικές χώρες

Στη Σλοβενία, η επιχείρηση εντοπισμού ενός τραυματισμένου Ούγγρου ορειβάτη στις Άλπεις διακόπηκε προσωρινά λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι διασώστες κατάφεραν τη Δευτέρα να εντοπίσουν τη γυναίκα συνοδό του και να τη μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, αλλά οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τον εντοπισμό του άνδρα.

Η κακοκαιρία στα Βαλκάνια συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, με τις αρχές να εκδίδουν συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα «κόβει» τις επενδύσεις και οι 75 φτωχότερες χώρες του πλανήτη τρέχουν να αποπληρώσουν τα χρέη

Διεθνή / Η Κίνα «κόβει» τις επενδύσεις και οι 75 φτωχότερες χώρες του πλανήτη τρέχουν να αποπληρώσουν τα χρέη

Η χρηματοδότηση της Κίνας μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) έχει μειωθεί σημαντικά, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις επενδύσεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM