Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες στη Χιλή ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε μια τεράστια διαδήλωση την Κυριακή για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Η πορεία αναμένεται να προκαλέσει ξανά κύμα κοινωνικών αναταραχών, όπως αυτό που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες.

 

Η οργή των Χιλιανών για τις αυξανόμενες τιμές του μετρό ξέσπασε τον Οκτώβριο σε μια σειρά εθνικών διαδηλώσεων κατά της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και του υψηλού κόστους ζωής. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν οδηγήσει σε περισσότερους από 30 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και 445 άτομα με τραύματα στα μάτια τους από τα όπλα της αστυνομίας. Μάλιστα, 34 από αυτούς έχουν τυφλωθεί.

 

Η πορεία της Κυριακής υπολογίζεται ότι θα είναι η μαζικότερη μετά από εκείνη της παραμονής Πρωτοχρονιάς ενώ αναμένεται να είναι η πρώτη από μία σειρά διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος του Απριλίου, οπότε οι Χιλιανοί καλούνται να ψηφίσουν για την αναμόρφωση της δομή της χώρας στη μετά- Πινοσέτ εποχή.

 

«Τα κοινωνικά ρεύματα στην Χιλή πάντα υποκινούνταν από τις γυναίκες. Πριν από δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι γυναίκες ηγούνταν της αντίστασης, από την οργάνωση συσσιτίων μέχρι τη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει η Belén Calcagno, που οργανώνει ομάδα για την πορεία της Κυριακής στο Concepción, μί πόλη νότια της Χιλής. «Σήμερα ο ρόλος μας συνεχίζει να είναι κεντρικός» προσθέτει.

 

Με σλόγκαν «Ποτέ ξανά χωρίς εμάς τις γυναίκες, οι γυναίκες της Χιλής ζητούν δικαιοσύνη, και ισότητα ως βασικούς πυλώνες στην κοινωνική και οικονομική αναμόρφωση.

 

Η Alondra Carrillo, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης φεμινιστικής ομάδας της χώρας, La Coordinadora Feminista 8M, δήλωσε ότι οι γυναίκες στη Χιλή εκτός των άλλων, μάχονται για κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν στο φύλο τους, όπως είναι η νόμιμη άμβλωση, το τέλος της ενδοοικογενειακής βίας και η γενικότερη ισότητα στον εργασιακό τομέα.

 

«Οι γυναίκες μόνιμα υπόκεινται σε διάφορες μορφές πατριαρχικής βιας, αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου του είναι δομημένη η Χιλή» πρόσθεσε.

 

Η ιδέα αυτή αντανακλάται επίσης στο τραγούδι κατά του βιασμού από τη Χιλιανή φεμινιστική συλλογική ομάδα, η οποία έχει γίνει ένας ύμνος για διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι που πρωτοακούστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, «A Rapist in Your Path» (Ένας βιαστής στον δρόμο σου) απεικονίζει έναν κόσμο στον οποίο η καταπίεση του κράτους αντικατοπτρίζει τη σεξουαλική βία και ξεχωρίζει την αστυνομία, τους δικαστές και τον πρόεδρο ως συνεργούς στην επιθετικότητα.

 

Στη Χιλή, όπως και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, η βία λόγω φύλου έχει φτάσει σε επιδημικές διαστάσεις.

 

Το δίκτυο της Χιλής κατά της βίας των γυναικών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο στη Χιλή αναφέρονται κατά μέσο όρο 130.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, καθιστώντας το ένα από τα «πιο αναφερόμενα εγκλήματα» της χώρας. Κάθε μέρα, 42 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρονται στην αστυνομία - μόνο όμως το 25,7% αυτών οδηγείται σε δικαστικές αποφάσεις. Πέρυσι, 46 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

 

Με πληροφορίες από τον Guardian