Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν που περιείχε την πιο διάσημη εξίσωση του, E= mc², πωλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ για περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.

 

Η εξίσωση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε επιστημονική εργασία από τον Αϊνστάιν το 1905 και εξηγεί την ισοδυναμία της ενέργειας με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

 

Η εξίσωση είναι μια θεμελιώδης έννοια στη σύγχρονη φυσική και ο νικητής της δημοπρασίας και αγοραστής της επιστολής παρέμεινε ανώνυμος.

 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των Αρχείων Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές επιστολές με το χέρι του Αϊνστάιν όπου περιέχεται η εμβληματική εξίσωση.

 

Η εν λόγω μονοσέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1946, η οποία απευθυνόταν στον Πολωνο-Αμερικανό φυσικό Λούντβικ Σιλμπερστάιν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει μερικές από τις θεωρίες του Αϊνστάιν, είναι η μόνη από τις τέσσερις με την εξίσωση που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης που έκανε τη δημοπρασία, σύμφωνα με το BBC.

 

Η επιστολή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο του Σιλμπερστάιν, το οποίο είχε πουληθεί από τους κληρονόμους του. Η σπανιότητα της επιστολής οδήγησε σε πόλεμο προσφορών κατά τη δημοπρασία ανάμεσα σε πέντε υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι περιορίστηκαν σε δύο όταν η τιμή ξεπέρασε τα 700.000 δολάρια.

 

Με πληροφορίες του BBC