Χάος στο Μπανγκλαντές: 39 νεκροί και 2.500 τραυματίες σε φοιτητικές διαμαρτυρίες

Μπανγκλαντές: 32 νεκροί και 2.500 τραυματίες σε φοιτητικές διαμαρτυρίες Facebook Twitter
Bίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στο Μπανγκλαντές / Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2.500 έχουν τραυματιστεί στο Μπαγκλαντές, καθώς η βία κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων με αίτημα την αλλαγή του συστήματος ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Χθες, Πέμπτη (18/7), οι φοιτητικές διαμαρτυρίες πήραν ακόμη πιο άσχημη τροπή, καθώς οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός, Σεΐχ Χασίνα, εμφανίστηκε στο δίκτυο προσπαθώντας να κατευνάσει την ένταση. 

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές κατηγορείται ότι σκότωσε έναν φοιτητή, έβαλε το πτώμα του πάνω σε αστυνομικό όχημα και έκανε βόλτες στους δρόμους πριν πετάξει το πτώμα στο δρόμο.

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις μετά τη φονικότερη ημέρα των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων μέχρι στιγμής, κατά την οποία κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές και επιβλήθηκε πανεθνικό μπλακ άουτ στο διαδίκτυο.

Εκατοντάδες φοιτητές πανεπιστημίων στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις του Μπαγκλαντές πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το σύστημα κράτησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κράτησης για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

Τι προκάλεσε τις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μετά την επαναφορά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές ενός συστήματος ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, ανατρέποντας μια απόφαση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα του 2018 να το καταργήσει.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν όταν η Σέιχ Χασίνα αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, επικαλούμενη δικαστικές διαδικασίες.

Έγιναν βίαιες αυτή την εβδομάδα μετά από συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών κατά της ποσόστωσης και μελών της φοιτητικής πτέρυγας του κόμματος Awami League της Χασίνα . Η αστυνομία κατέφυγε επίσης στη χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM