Το απόλυτο χάος επικρατεί στην νοτιοδυτική επαρχία του Ιράν, Κουζεστάν, όπου οι αρχές πυροβολούν με πραγματικά πυρά διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις ακραίες διακοπές στην παροχή νερού και τις ελλείψεις αυτού του βασικού για τη ζωή αγαθού. 

 

Σε ερασιτεχνικά βίντεο από την περιοχή, αμέτρητοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν κατέβει σε πορείες και οι αρχές απαντούν με πυρά, πάνω στο πλήθος. «Η διαδήλωση είναι ειρηνική. Γιατί μας πυροβολείτε;» ακούγεται να φωνάζει μια γυναίκα σε ένα από τα βίντεο. Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, από την έναρξη των ταραχών την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένος απολογισμός. 

 

Η κυβέρνηση του Ιράν έκοψε τη σύνδεση και στο διαδίκτυο σε κάποιες περιοχές και προέβη σε συλλήψεις διαδηλωτών. 

 

Οι ελλείψεις νερού καταγράφονται σε μία από τις πιο θερμές περιοχές της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει φράγματα στην περιοχή, διοχετεύοντας το νερό σε άλλες περιοχές. Πολλές εύφορες εκτάσεις του Κουζεστάν έχουν πλέον ξεραθεί και το ελάχιστο νερό που απομένει είναι μολυσμένο. 

 

Χάος στο Ιράν: Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για τις διακοπές νερού και οι αρχές τους πυροβολούν

 

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ κατηγόρησε το Ιράν για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά οι αρχές της χώρας αρνούνται τα πάντα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αναληθείς ισχυρισμούς». 

 

Η ανταπόκριση του BBC από την χώρα παρουσιάζει μια εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη που θέλουν να δείξουν προς τα έξω οι ιρανικές αρχές. Οι διαδηλώσεις για το νερό μετατρέπονται σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και το κύμα αγανάκτησης εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις. 

 

Με πληροφορίες από BBC