Χαμάς: Σχεδίαζε νέα «11η Σεπτεμβρίου» στο Τελ Αβίβ;

Χαμάς: Σχεδίαζε νέα «11η Σεπτεμβρίου» στο Τελ Αβίβ; Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Φιλόδοξα και με μεγάλων διαστάσεων φαίνεται πως ήταν τα σχέδια της Χαμάς για την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.250 Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους.

Σύμφωνα με έγγραφο 36 σελίδων που αποκάλυψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ισλαμιστική οργάνωση σχεδίαζε επίθεση αντίστοιχη της 11ης Σεπτεμβρίου, βάζοντας στο στόχαστρο τρεις ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς σχεδίαζε να πλήξει το Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με στόχο να βομβαρδίσει τους τρεις ψηλότερους ουρανοξύστες της πρωτεύουσας, δημιουργώντας, όπως αναφερόταν, μια «κρίση άνευ προηγουμένου για τον εχθρό, παρόμοια με εκείνη του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 2001 στη Νέα Υόρκη».

Το έγγραφο αυτό ανακαλύφθηκε από τον ισραηλινό στρατό στον σκληρό δίσκο υπολογιστή ενός ηγέτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βάση Bader, κοντά στη Γάζα, τον Νοέμβριο, έναν μήνα μετά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Άνδρες της Χαμάς που θα είχαν καταφέρει να διεισδύσουν μέσα στο Ισραήλ θα πυροδοτούσαν βόμβες στους χώρους στάθμευσης τριών από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, στο Azrieli center. 

Οι πύργοι – με 48, 46 και 42 ορόφους – έχουν ένα εμπορικό κέντρο στους κάτω ορόφους, κάτω από το οποίο υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Οι βόμβες θα ήταν τόσο δυνατές που θα μπορούσαν να ανατινάξουν τους πύργους, με τους ουρανοξύστες να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον.

«Αν αυτοί οι πύργοι καταστραφούν με οποιονδήποτε τρόπο, θα δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την επίθεση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη» αναφέρεται στο έγγραφο.

Στη συνέχεια ένοπλοι της Χαμάς θα έφταναν μέχρι την πόλη Σντερότ, κοντά στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ, για να «απελευθερώσουν» το Τζαμί Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο στο Ισλάμ, και να καταλάβουν την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Με τη δημοσιοποίηση του έγγραφου οι Ισραηλινοί θέλησαν να δείξουν πόσο καλά οργανωμένη ήταν η Χαμάς και το μέγεθος της καταστροφής που ήθελε να προκαλέσει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM