Χαλέπι: Διεθνείς παρατηρητές για την απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών απαιτούν οι ΗΠΑ

Χαλέπι: Διεθνείς παρατηρητές για την απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών απαιτούν οι ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Η απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι να γίνει υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών ζήτησε σήμερα η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

Η Πάουερ υποστήριξε εξάλλου ότι η ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν ή διαπράττονται στο Χαλέπι βαρύνει τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Πάουερ απαίτησε «αμερόληπτοι διεθνείς παρατηρητές» να αναπτυχθούν στο Χαλέπι και να επιβλέψουν την απομάκρυνση, «με τη μέγιστη ασφάλεια», των αμάχων από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού.

Κατά την πρέσβη των ΗΠΑ, οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι «φοβούνται, και δικαίως, ότι θα δολοφονηθούν εν μέση οδώ ή θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα γκουλάγκ του Άσαντ».

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

«Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που ετέθησαν υπόψη μου επιτεύχθηκε μια συμφωνία επί του πεδίου η οποία επιτρέπει οι αντάρτες να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνσή τους θα ξεκινήσει «τις επόμενες ώρες».

Κατά τον ίδιο, η στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι θα έχει τελειώσει αργότερα εντός της ημέρας.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν, να διευκολύνουν «επειγόντως την διαφυγή όσων αμάχων απομένουν» στο Χαλέπι και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιθέσεων.

Ο Μπαν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι «τις τελευταίες ώρες και ημέρες γινόμαστε μάρτυρες (...) μιας εντατικής προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της να τερματιστεί η εσωτερική σύγκρουση (στη Συρία) με μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη».

Η Πάουερ και ο Τσούρκιν έκαναν τις δηλώσεις αυτές αντίστοιχα κατά τη διάρκεια και λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Χαλέπι η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, που αρχικά γνωστοποίησαν εκπρόσωποι οργανώσεων των ανταρτών και πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό, επιβεβαίωσε εξάλλου προ ολίγου μια τουρκική κυβερνητική πηγή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM