Χάκερ «έριξαν» το σύστημα για τα ραντεβού εμβολιασμού στην περιφέρεια της Ρώμης

Χάκερ «έριξαν» το σύστημα για τα ραντεβού εμβολιασμού στην περιφέρεια της Ρώμης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Χάκερ «έριξαν» τα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό στην περιφέρεια Λάτσιο, που περιλαμβάνει τη Ρώμη. 

«Μια ισχυρή επίθεση χάκερ στη βάση δεδομένων της περιφέρειας είναι σε εξέλιξη», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές την Κυριακή, με ανάρτηση στα social media. 

Ο επικεφαλής της περιφέρειας, Νικόλα Ζινγκαρέτι, έκανε λόγο σήμερα για «επιθέσεις τρομοκρατικής φύσης», οι οποίες «ακόμη συνεχίζονται». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», υπογράμμισε. 

Όλα τα συστήματα απενεργοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων το δίκτυο για τον εμβολιασμό και η ιστοσελίδα της υπηρεσίας υγείας της περιοχής. Εισαγγελική έρευνα άνοιξε για την επίθεση, ενώ και σήμερα υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού. 

Επιπλέον, οι χάκερ είχαν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι πιθανό να σε αυτά να περιλαμβάνονται τα στοιχεία του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας, Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι εμβολιάστηκαν στη Ρώμη. 

Η κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα, ξεκίνησε από εξωτερικό, πιθανόν από τη Γερμανία. Οι δράστες ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει κανονικά το σύστημα. 

«Ετέθη σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Ιταλίας», γράφει η εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε βοήθεια ειδικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπισθεί η κυβερνοεπίθεση. 

Αυτό που επείγει να διαπιστωθεί, γράφει η La Stampa, είναι αν πίσω από το χακάρισμα μπορεί να κρύβονται αρνητές του εμβολίου, οι οποίοι θέλουν να επιβραδύνουν την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής εκστρατείας. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ