Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εφαρμογή του habeas corpus, του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κράτησής του, σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου.

Ο Στίβεν Μίλερ, αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Παρασκευή πως το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής». Η τοποθέτησή του έρχεται σε μια περίοδο όπου δικαστήρια έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε κρατήσεις μεταναστών και διεθνών φοιτητών που έχουν γίνει υπό την αιγίδα της τρέχουσας μεταναστευτικής πολιτικής.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν τα δικαστήρια πράξουν το σωστό», δήλωσε στενός συνεργάτης του Τραμπ

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν τα δικαστήρια πράξουν το σωστό», δήλωσε ο Μίλερ, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινηθεί μονομερώς αν βρεθεί εμπόδιο από τη δικαστική εξουσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο περιπτώσεις κρατήσεων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις: Μια Τουρκάλα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Tufts αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από έξι εβδομάδες κράτησης, με δικαστή να κρίνει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά της σε habeas corpus. Αντίστοιχα, ένας Παλαιστίνιος φοιτητής του Columbia αφέθηκε ελεύθερος μετά από δικαστική προσφυγή με την ίδια νομική βάση.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα δικαστήρια διατεθειμένα να αμφισβητήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς ορισμένοι δικαστές έχουν ταχθεί υπέρ της.

Ο Μίλερ χαρακτήρισε το habeas corpus «προνόμιο» και ισχυρίστηκε ότι το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει νομοθεσία που αφαιρεί τη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων σε θέματα μετανάστευσης. Νομικοί αναλυτές αμφισβήτησαν ανοιχτά τη νομική βάση του ισχυρισμού του, υπενθυμίζοντας ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να αναστείλει το habeas corpus – όχι ο πρόεδρος ή κάποιος συνεργάτης του.

Το CNN μετέδωσε ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει προσωπικά στις σχετικές συζητήσεις, παρότι δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο αναστολής του δικαιώματος. Σε παλαιότερη δήλωσή του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχουν τρόποι για να παρακαμφθούν τα δικαστικά εμπόδια στις απελάσεις: «Υπάρχει ένας τρόπος που έχουν χρησιμοποιήσει τρεις πολύ σεβαστοί πρόεδροι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε εκεί».

Οι τρεις περιπτώσεις που αναστάλθηκε το habeas corpus

Το habeas corpus, που στα λατινικά σημαίνει «να φέρετε το σώμα», αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου και έχει ανασταλεί μόνο τέσσερις φορές στην ιστορία των ΗΠΑ: στον Εμφύλιο Πόλεμο υπό τον Λίνκολν, στη Χαβάη μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις Φιλιππίνες το 1905 και κατά των Κου Κλουξ Κλαν τον 19ο αιώνα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM