Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να άρει το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) για περίπου 350.000 Βενεζουελάνους, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές απελάσεις.
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος παρέτεινε την ισχύ του TPS, που επρόκειτο να λήξει τον Απρίλιο. Το πρόγραμμα είχε θεσπιστεί από το Κογκρέσο το 1990 για να προστατεύει πολίτες χωρών που πλήττονται από εμφύλιες συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές.
Ο δικαστής Edward Chen τόνισε ότι η άρση της προστασίας θα αποσταθεροποιούσε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και θα προκαλούσε δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι η απόφαση παραβιάζει τις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής και προσέφυγε άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Την ίδια ημέρα, άλλος ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας, ο Fernando Rodriguez Jr., χαρακτήρισε παράνομη τη χρήση του Νόμου περί Εχθρικών Αλλοδαπών (Alien Enemies Act) του 1798 από τον πρόεδρο Τραμπ για την απέλαση Βενεζουελάνων.
Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δέχονται «εισβολή» από μέλη της εγκληματικής συμμορίας Tren de Aragua. Ωστόσο, ο δικαστής έκρινε πως η προεδρική διακήρυξη δεν αποδεικνύει την ύπαρξη οργανωμένης, ένοπλης επίθεσης με στόχο την κατάληψη εδάφους των ΗΠΑ από το Βενεζουελάνικο κράτος ή οργανώσεις υπό την καθοδήγησή του.
«Η διακήρυξη δεν περιγράφει συμπεριφορά που να πληροί τα κριτήρια "εισβολής" κατά την έννοια του νόμου», έγραψε ο Rodriguez.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου
Αντιδρώντας στην απόφαση, ο αντιπρόεδρος J.D. Vance δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιθετική έφεση:
«Ο δικαστής δεν αποφασίζει αν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί Εχθρικών Αλλοδαπών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που καθορίζει αν η χώρα δέχεται εισβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ομάδες υπεράσπισης μεταναστών καταγγέλλουν εργαλειοποίηση ανθρωπιστικών καθεστώτων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή ρητορική ασφάλειας, ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον χιλιάδων οικογενειών προσφύγων και μεταναστών από τη Βενεζουέλα, που διαμένουν επί χρόνια στις ΗΠΑ υπό προστατευμένο καθεστώς.
Με πληροφορίες από Euronews