H SZ κατηγορεί την κυβέρνηση της Γερμανίας πως εξωράισε έκθεση για τη φτώχεια στη χώρα

H SZ κατηγορεί την κυβέρνηση της Γερμανίας πως εξωράισε έκθεση για τη φτώχεια στη χώρα Facebook Twitter
0

Η νέα έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για τον πλούτο και τη φτώχεια στη χώρα καταδεικνύει ότι οι πλούσιοι της Γερμανίας γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ή περισσότεροι. Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές του 2017, ωστόσο ήδη έχουν διαρρεύσει αποσπασματικά στοιχεία στον γερμανικό τύπο.


Μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Γερμανία αυξήθηκε σε 16.495 από 12.424 το 2009 και οι μισθοί όσων έχουν μόνιμη θέση απασχόλησης ανέβηκαν πάνω από 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δυσάρεστο νέο είναι ότι 4,17 εκατομμύρια Γερμανοί, που αντιστοιχούν σε 6,1% του πληθυσμού, είναι υπερχρεωμένοι και ανήκουν κατά κανόνα στον τομέα των χαμηλά αμειβόμενων, οι οποίοι υπολείπονται αισθητά του μέσου εθνικού όρου. Επίσης, ο αριθμός των αστέγων σημείωσε σημαντική αύξηση από 223.000 το 2008 σε 335.000 το 2014.


Παραγράφηκαν «δυσάρεστες» διατυπώσεις

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης για τη φτώχεια, κατόπιν αιτήματος της γερμανίδας υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες, διερευνήθηκε το εύρος της επιρροής που έχουν εύποροι πολίτες στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και η αντίστοιχη επιρροή εισοδηματικά ασθενέστερων συμπολιτών τους. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αφαίρεσε τα επίμαχα συμπεράσματα από μια νέα επεξεργασμένη εκδοχή της έκθεσης, όπως έγραψε σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.


Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου από την αναθεωρημένη εκδοχή λείπει, για παράδειγμα, η διατύπωση ότι «η πιθανότητα για μια πολιτική αλλαγή είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν αυτή την πολιτική αλλαγή υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων με υψηλότερο εισόδημα».


Από την αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσης για τη φτώχεια παραγράφηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση η αναφορά σε μια «κρίση (σ.σ. πολιτικής) αντιπροσώπευσης», καθώς και η παρατήρηση ότι «άτομα με χαμηλότερο εισόδημα παύουν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα εξαιτίας εμπειριών που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί προσανατολίζονται λιγότερο με βάση αυτούς για τη λήψη αποφάσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM