H Ρωσία σφίγγει τη στρόφιγγα του αερίου στην Ευρώπη – Ποιες χώρες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο

Gazprom Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ROMAN PILIPEY
0

Αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να «κλείσει τη στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία για «αθέτηση των συμφωνηθέντων».

Η Gazprom διευκρίνισε πως δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει ο Ρώσος πρόεδρος από τις χώρες που χαρακτηρίζει ως «μη φιλικές». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει να ανοίξουν λογαριασμοί στην Gazprombank, για τον σκοπό αυτό, και να καταβάλλονται εκεί τα χρήματα για το αέριο, που στη συνέχεια θα μετατρέπονται στο ρωσικό νόμισμα.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες που αποκλείονται από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η ρωσική πλευρά προειδοποιεί για ανάλογες κινήσεις σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία. Το αέριο, για αυτές, διέρχεται μέσω πολωνικού και βουλγαρικού εδάφους και θα «παγώσουν» οι μεταφορές σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη εγκεκριμένη παρακράτηση από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Εκβιασμός»

Οι χώρες «όμηροι»

Οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, είναι αρκετές. 

Η Ουγγαρία είναι στην κορυφή της λίστας με το 25% του αερίου της να αγοράζεται από τη Ρωσία, ενώ μόλις το 7% αγοράζεται από άλλες πηγές. Η χώρα, ωστόσο, έχει και άλλες πηγές ενέργειας στις οποίες μπορεί να στηριχθεί. Σημειώνεται πως - προ πολέμου - ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Σε (λίγο) καλύτερη μοίρα η Σλοβακία με το 22% του αερίου της να είναι ρωσικό και το 3% να προέρχεται από άλλες πηγές. Μολδαβία και Αυστρία προμηθεύονται το 17% και 15%, αντίστοιχα, του αερίου τους από τη Ρωσία.

Ακολούθως η Γερμανία που λαμβάνει το 14% του αερίου της από Ρωσία, αλλά και ένα 13% από άλλες πηγές.

Η εξάρτηση άλλων χωρών – Τσεχία, Ιταλία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σερβία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ελβετία – κυμαίνεται γύρω στο 12% με 7%. Ορισμένες ωστόσο, έχουν αυξημένες εισαγωγές και από άλλες πλευρές.

Ήσυχες θα είναι τον επόμενο χειμώνα θα είναι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, που δεν αγοράζουν φυσικό αέριο από τους Ρώσους.

Το CNN, που δημοσιεύει τα στοιχεία, δεν δίνει ποσοστά για την Ελλάδα και τη Σουηδία καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. 

Φον ντερ Λάιεν: Εκβιασμός

Περί «μέσου εκβιασμού» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

«Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου» υπογράμμισε η Ευρωπαία αξιωματούχος, η οποία εξήγγειλε πως η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο και γίνονται εργασίες ώστε να διασφαλιστούν εναλλακτικές παραδόσεις.

«Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη» διευκρίνισε.

Και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πετκόφ, έκανε λόγο για «μονόπλευρο εκβιασμό», επεσήμανε πως εξετάζονται όλα τα συμβόλαια με τη Gazprom και κατήγγειλε παραβίαση τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στις καταγγελίες επισημαίνοντας πως η χώρα του είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής και δεν κάνει εκβιασμούς. Δήλωσε, δε, πως υπάρχουν χώρες που συμφώνησαν να πληρώνουν σε ρούβλια, αλλά δεν διευκρίνισε πόσες ή ποιες είναι.

Which European countries are most dependant on Russian gas Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM