Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία Facebook Twitter
0

Νέα άνοδος σημειώθηκε σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αφορμή την διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom πάρθηκε καθώς οι δύο χώρες δεν προχώρησαν στην αποπληρωμή του αερίου χρησιμοποιώντας ρούβλια. «Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% φτάνοντας τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι το φυσικό αέριο της Gazprom που εξάγεται σε «μη φιλικές χώρες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ΕΕ, από τον Απρίλιο θα πωλείται μόνο σε ρούβλια. Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές αρνήθηκαν να πληρώσουν με το ρωσικό νόμισμα, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της αρχικής σύμβασης και ότι θα  μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου.  

Τελικά, η Gazprom Export ενημέρωσε την Bulgargaz και την PGNiG για την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από την Τετάρτη έως ότου γίνει η πληρωμή σε ρούβλια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι κράτη διέλευσης», δήλωσε η Gazprom. «Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες για διαμετακόμιση θα μειωθούν», τόνισε η εταιρεία. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η μετάβαση σε πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια αποτελεί απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM