ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία Facebook Twitter
0

Νέα άνοδος σημειώθηκε σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αφορμή την διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom πάρθηκε καθώς οι δύο χώρες δεν προχώρησαν στην αποπληρωμή του αερίου χρησιμοποιώντας ρούβλια. «Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% φτάνοντας τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι το φυσικό αέριο της Gazprom που εξάγεται σε «μη φιλικές χώρες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ΕΕ, από τον Απρίλιο θα πωλείται μόνο σε ρούβλια. Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές αρνήθηκαν να πληρώσουν με το ρωσικό νόμισμα, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της αρχικής σύμβασης και ότι θα  μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου.  

Τελικά, η Gazprom Export ενημέρωσε την Bulgargaz και την PGNiG για την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από την Τετάρτη έως ότου γίνει η πληρωμή σε ρούβλια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι κράτη διέλευσης», δήλωσε η Gazprom. «Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες για διαμετακόμιση θα μειωθούν», τόνισε η εταιρεία. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η μετάβαση σε πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια αποτελεί απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Διεθνή / Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Η νέα αποκάλυψη περί εξωγήινων έχει τα πάντα: μια φαινομενικά έγκυρη πηγή αποκαλύπτει μυστικά για μια κυβερνητική επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το κοινό στο σκοτάδι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να την υποστηρίζει.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ