Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Στα «ύψη» οι τιμές στην Ευρώπη μετά τη διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία Facebook Twitter
0

Νέα άνοδος σημειώθηκε σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αφορμή την διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom πάρθηκε καθώς οι δύο χώρες δεν προχώρησαν στην αποπληρωμή του αερίου χρησιμοποιώντας ρούβλια. «Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% φτάνοντας τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι το φυσικό αέριο της Gazprom που εξάγεται σε «μη φιλικές χώρες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ΕΕ, από τον Απρίλιο θα πωλείται μόνο σε ρούβλια. Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές αρνήθηκαν να πληρώσουν με το ρωσικό νόμισμα, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της αρχικής σύμβασης και ότι θα  μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου.  

Τελικά, η Gazprom Export ενημέρωσε την Bulgargaz και την PGNiG για την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από την Τετάρτη έως ότου γίνει η πληρωμή σε ρούβλια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι κράτη διέλευσης», δήλωσε η Gazprom. «Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες για διαμετακόμιση θα μειωθούν», τόνισε η εταιρεία. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η μετάβαση σε πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια αποτελεί απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ