LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

H Κύπρος είπε «ναι» στην παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

H Κύπρος είπε «ναι» στην παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης Facebook Twitter
0

Η κυπριακή Βουλή ψήφισε σήμερα κατά πλειοψηφία νομοθεσία για την παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

Η νομοθεσία ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Επιπρόσθετα, όπως αποφασίστηκε, θα δικαιούνται να δίνει συνταγή για ιατρική κάνναβη ο οποιοσδήποτε γιατρός, όχι μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, αλλά όταν ο εκάστοτε ιατρός το κρίνει σκόπιμο για την υγεία του ασθενούς του.

Σημειώνεται ότι οι ιατροί οι οποίοι θα χορηγούν τη φαρμακευτική κάνναβη θα έχουν πρώτα εκπαιδευτεί από την αρμόδια αρχή.

Όσον αφορά την ποσότητα ιατρικής κάνναβης που θα παραχωρείται στον κάθε ασθενή, αυτό ανέρχεται στα 30 γραμμάρια.

Σχετικά με την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης, η Βουλή ψήφισε υπέρ με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις 15.000, που προέβλεπε ο κατατεθείς κανονισμός, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις 2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις 30.000 ευρώ.

Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3. Αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων Συμβουλευτικής Επιτροπής, ούτως ώστε να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα θα ετοιμάζεται τριμηνιαία έκθεση για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει ο κάθε αδειοδοτημένος παραγωγός.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φιλελεύθερος 

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM