H Κύπρος είπε «ναι» στην παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

H Κύπρος είπε «ναι» στην παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης Facebook Twitter
0

Η κυπριακή Βουλή ψήφισε σήμερα κατά πλειοψηφία νομοθεσία για την παραγωγή και εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

Η νομοθεσία ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Επιπρόσθετα, όπως αποφασίστηκε, θα δικαιούνται να δίνει συνταγή για ιατρική κάνναβη ο οποιοσδήποτε γιατρός, όχι μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, αλλά όταν ο εκάστοτε ιατρός το κρίνει σκόπιμο για την υγεία του ασθενούς του.

Σημειώνεται ότι οι ιατροί οι οποίοι θα χορηγούν τη φαρμακευτική κάνναβη θα έχουν πρώτα εκπαιδευτεί από την αρμόδια αρχή.

Όσον αφορά την ποσότητα ιατρικής κάνναβης που θα παραχωρείται στον κάθε ασθενή, αυτό ανέρχεται στα 30 γραμμάρια.

Σχετικά με την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης, η Βουλή ψήφισε υπέρ με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις 15.000, που προέβλεπε ο κατατεθείς κανονισμός, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις 2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις 30.000 ευρώ.

Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3. Αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων Συμβουλευτικής Επιτροπής, ούτως ώστε να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα θα ετοιμάζεται τριμηνιαία έκθεση για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει ο κάθε αδειοδοτημένος παραγωγός.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φιλελεύθερος 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM