Η συμφωνία ΑUKUS θα συζητηθεί σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά για μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της. 

 

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν, ο Μαμέρ είπε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρακολουθεί στενά της εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο, υπενθυμίζοντας πάντως τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στο πλαίσιο του EUMED9. 

 

«Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας καθώς σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει την έντονη αποδοκιμασία της μπροστά στη συμφωνία. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ