Γυναίκα μηνύει ψυχίατρο που ενέκρινε φυλομετάβαση μετά από μία μόνο συνάντηση- Αφαίρεσε στήθος και μήτρα

Γυναίκα μηνύει ψυχίατρο που ενέκρινε φυλομετάβαση μετά από μία μόνο συνάντηση- Αφαίρεσε στήθος και μήτρα Facebook Twitter
Η Jay Langadinos, η οποία δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό της άνδρα, ισχυρίζεται ότι ο Dr. Patrick Toohey υπέγραψε τις επεμβάσεις φυλομετάβασης χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.
0

Μια γυναίκα από την Αυστραλία, που έκανε φυλομετάβαση για να γίνει άνδρας, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν λάθος, έκανε μήνυση σε ψυχίατρο επειδή ενέκρινε την ορμονοθεραπεία της μετά από μία μόλις συνάντηση- και αργότερα υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση του στήθους και της μήτρας της.

Η Jay Langadinos, σήμερα 31 ετών, ήταν μόλις 19 ετών όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Dr. Patrick Toohey, έναν βετεράνο ψυχίατρο του Σίδνεϊ, τον Μάιο του 2010.

Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχε στείλει ο ενδοκρινολόγος της προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν κατάλληλη για φυλομετάβαση, καθώς έκρινε ότι η Langadinos ήταν πολύ νέα και χρειαζόταν «πλήρη ψυχιατρική εξέταση πριν την έναρξη της ορμονικής θεραπείας», σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας και την οποία επικαλείται η Sydney Morning Herald.

Μετά την πρώτη του συνάντηση με την Langadinos, ο Dr. Patrick Toohey κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπασχε από δυσφορία φύλου και ήταν κατάλληλη για θεραπεία με τεστοστερόνη, αναφέρεται στο έγγραφο.

Την επόμενη φορά που η Langadinos είχε ραντεβού με τον Toohey τον Φεβρουάριο του 2012, του είπε ότι ήταν πρόθυμη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί χειρουργικά το στήθος της στο πλαίσιο της φυλομετάβασής της.

Ο Toohey ενέκρινε τη διπλή μαστεκτομή για την ασθενή του, η οποία υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Απρίλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ένα μήνα αργότερα, η Langadinos συναντήθηκε με τον Toohey για τρίτη και τελευταία φορά για να συζητήσουν την αφαίρεση της μήτρας της.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο Toohey έγραψε ότι δεν μπορούσε να βρει καμία «ψυχιατρική αντένδειξη για να προχωρήσει σε υστερεκτομή στο πλαίσιο της φυλομετάβασης», ανοίγοντας τον δρόμο για την Langadinos, τότε 22 ετών, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Νοέμβριο.

Γυναίκα μηνύει ψυχίατρο που ενέκρινε φυλομετάβαση μετά από μία μόνο συνάντηση- Αφαίρεσε στήθος και μήτρα Facebook Twitter
Η Jay Langadinos, η οποία έκαν φυλομετάβαση από γυναίκα σε άνδρας, δεν κατηγορεί τον ψυχίατρό της για επαγγελματική αμέλεια. Φωτ: JANIE BARRETT/ The Sydney Morning Herald

Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η Langadinos - η οποία δεν προσδιορίζεται πλέον ως άνδρας - μηνύει τον Toohey για επαγγελματική αμέλεια, ισχυριζόμενη ότι έδωσε το πράσινο φως για την ορμονοθεραπεία της, ακόμη και όταν του είπε ότι πάσχει από κοινωνική φοβία.

Ισχυρίζεται επίσης ότι υπήρξε αμελής επειδή δεν της συνέστησε να πάρει μια δεύτερη γνώμη πριν την υστερεκτομή της.

Η δικαστική κατάθεση αναφέρει ότι ο Toohey συνέστησε έντονα στην Langadinos να αναζητήσει κοινωνική και οικογενειακή θεραπεία, αλλά δεν ακολούθησε αυτή τη σύσταση. Παρόλα αυτά, προχώρησε και συναίνεσε στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις της.

Η Langadinos λέει ότι το 2016 - τέσσερα χρόνια μετά την υστερεκτομή της - λάμβανε ψυχιατρική θεραπεία από άλλον γιατρό, όταν «συνειδητοποίησε ότι δεν έπρεπε να είχε υποβληθεί στην ορμονοθεραπεία ή στην πρώτη και δεύτερη επέμβαση».

Το 2020, συμβουλεύτηκε έναν ενδοκρινολόγο σχετικά με τη διακοπή της θεραπείας με τεστοστερόνη.

Στα έγγραφα, υποστηρίζει ότι ο Toohey θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι μπορεί να είναι στο φάσμα του αυτισμού και να την είχε παραπέμψει για περαιτέρω θεραπεία. Ισχυρίζεται επίσης ότι η κοινωνική της φοβία θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν της χορηγηθεί ορμονοθεραπεία.

Αναφέρει στην αγωγή της ότι οι ορμόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να υποφέρει από τραυματισμούς, αναπηρίες και επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εμμηνόπαυσης, του άγχους και της κατάθλιψης.

Γυναίκα μηνύει ψυχίατρο που ενέκρινε φυλομετάβαση μετά από μία μόνο συνάντηση- Αφαίρεσε στήθος και μήτρα Facebook Twitter
Όπως λέει, ήλπιζε ότι η φυλομετάβαση θα της έφερνε μεγαλύτερη ευτυχία και αυτοπεποίθηση. Αντ' αυτού, κάθε χειρουργική επέμβαση την βύθιζε περισσότερο στην κατάθλιψη. Φωτ: JANIE BARRETT/ The Sydney Morning Herald

Μιλώντας στα αυστραλιανά The Age και Sydney Morning Herald, η 31χρονη δήλωσε: «Το να ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω παιδιά είναι απολύτως καταστροφικό».

Όπως εξήγησε, μεγαλώνοντας ένιωθε ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο «ελαττωματική» επειδή συνειδητοποίησε ότι έλκεται από κορίτσια. Στα 17 της, μπήκε στο διαδίκτυο και διάβασε για τη δυσφορία φύλου. «Σκέφτηκα, "Αυτό έχω". Αποφάσισα ότι μάλλον είμαι transgender λόγω της δυσφορίας με το σώμα μου», είπε.

Η Langadinos είπε ότι άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δυστυχισμένη και τότε αποφάσισε ότι πηγή της δυστυχίας της ήταν ότι δεν ήταν άνδρας, «οπότε η απάντηση ήταν να αλλάξω ακόμα περισσότερο το σώμα μου».

Στην πρώτη συνάντηση με τον Toohey, ο ψυχίατρος κατέγραψε ότι είχε στενοχωρηθεί όταν την ανάγκασαν να ντυθεί ως κορίτσι στο δημοτικό σχολείο, είχε «αγορίστικο» τρόπο συμπεριφοράς, ήταν κοινωνικά απομονωμένη και εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 11 ετών.

Σε επιστολή προς έναν συνάδελφο ανδρολόγο, ο Toohey φέρεται να είπε ότι όταν είδε για πρώτη φορά την Langadinos, είχε σημειώσει «ένα προηγούμενο ιστορικό σημαντικής κοινωνικής φοβίας και κατάθλιψης που μπορεί να ήταν πέρα από τη δυσφορία φύλου», σύμφωνα με την κατάθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ