Guardian: Μπλόκο του Ισραήλ στην Ουκρανία για την αγορά του λογισμικού Pegasus –Φοβήθηκε τη Μόσχα

Κώδικας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Mohammad Rahmani on Unsplash
0

Το Ισραήλ εμπόδισε την Ουκρανία να αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group, φοβούμενο ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εξοργίζονταν από την πώληση του εξελιγμένου εργαλείου hacking σε έναν περιφερειακό εχθρό, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Η αποκάλυψη, μετά από κοινή έρευνα από τον Guardian και την Washington Post, προσφέρει νέα οπτική του τρόπου με τον οποίο η σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία έχει κατά καιρούς υπονομεύσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ουκρανίας - και έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άσκησε κριτική στη στάση του Ισραήλ, συγκρίνοντας σε πρόσφατη ομιλία ενώπιον των μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου την ρωσική εισβολή με τους Ναζί, ενώ διερωτήθηκε γιατί η χώρα δεν τους δίνει όπλα.

Άτομα με άμεση γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι, τουλάχιστον από το 2019, Ουκρανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να το πείσουν να χορηγήσει άδεια χρήσης του εργαλείου spyware για χρήση από την Ουκρανία. Όμως αυτές οι προσπάθειες απορρίφθηκαν και η NSO Group, η οποία ελέγχεται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, δεν επέτρεψε ποτέ να εμπορευθεί ή να πουλήσει το spyware της εταιρείας στην Ουκρανία.

Το Pegasus, όταν αναπτυχθεί με επιτυχία εναντίον ενός στόχου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χακάρει οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο και να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες, να διαβάσει μηνύματα κειμένου ή να προβάλει φωτογραφίες ενός χρήστη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης, επειδή ένας κρατικός χρήστης του spyware μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως μια συσκευή εγγραφής κινητού τηλεφώνου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM