ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γρηγόρη, ποιο είναι το κλίμα στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα;

Γρηγόρη, ποιο είναι το κλίμα στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα; Facebook Twitter
Γρηγόρης Νταρλαντάνης: Σημασία έχει ότι το κίνημα ανυπακοής γιγαντώνεται καθημερινά
0

— Τι κλίμα επικρατεί;

Ο κόσμος, όσο μπορεί, συγκεντρώνεται στους δρόμους για να διαδηλώσει και να εκφράσει την έντονη αντίδρασή του. Έχει δημιουργηθεί το κίνημα πολιτικής ανυπακοής, ώστε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα του στρατού που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Δυστυχώς, επικρατεί φόβος στους πολίτες εξαιτίας της πιθανότητας να υπάρξουν αντίποινα, αφού μιλάμε για χώρα η οποία έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα, μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.


— Πώς οδηγήθηκε η χώρα σε πραξικόπημα;

Από τον Γενάρη είχαν αναζωπυρωθεί συζητήσεις λόγω των εκλογών τον περασμένο Νοέμβριο. Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι πέτυχε μια συντριπτική νίκη, αγγίζοντας το υψηλό ποσοστό του 85%. Ξαφνικά, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε το πρωί και διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε σήμα. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι η Μιανμάρ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα έτος και πως μεταβιβάστηκε η εξουσία.

Ο στρατός υποστήριξε ότι η επιβολή πραξικοπήματος ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της «σταθερότητας» της Μιανμάρ και κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή για παρατυπίες. Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο έδειχναν να έχουν κοπεί και η δικτατορία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και το WhatsΑpp. Φυσικά, ο στρατός έχει καταλάβει το δημαρχείο στη Γιανγκόν και άλλα στρατηγικά σημεία.

Είναι γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου και τους περιορισμούς στις επικοινωνίες. Πάντως, πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μιανμάρ από το 2007, όταν είχε ξεσπάσει η Επανάσταση του Σαφράν με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς.


— Σε ποια πόλη μένεις;

Στη Γιανγκόν, γνωστή ως «ο Κήπος της Ανατολής», η οποία αποτελεί το εμπορικό κέντρο και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 6.000.000 κατοίκους.

Γρηγόρη, ποιο είναι το κλίμα στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα; Facebook Twitter
Από το παράθυρο του σπιτιού μου βλέπουμε τις ειρηνικές λαϊκές διαμαρτυρίες, με πλήθος ανθρώπων να χτυπούν κατσαρόλες. Φωτ.: Geem Drake/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image


— Τι σας επιτρέπεται και τι όχι;

Η χούντα, με τον στρατιωτικό νόμο, κήρυξε χθες απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00, δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, ενώ η πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram έχει περιοριστεί. Εμείς έχουμε στραφεί στα VPN, που επιτρέπουν να παρακάμπτονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, κι έτσι κάπως επικοινωνούμε με τις οικογένειές μας. Επίσης, απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι σταμάτησε ξαφνικά η ενημέρωση για τον Covid, όπως και το ότι, ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα.

Σημασία έχει ότι το κίνημα ανυπακοής γιγαντώνεται καθημερινά. Από το παράθυρο του σπιτιού μου βλέπουμε τις ειρηνικές λαϊκές διαμαρτυρίες, με πλήθος ανθρώπων να χτυπούν κατσαρόλες, να τραγουδούν, να κρατούν κόκκινα μπαλόνια, υποδηλώνοντας το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Σου Κι, να δίνουν λουλούδια στους αστυνομικούς, ενώ, παράλληλα, να φωνάζουν συνθήματα, π.χ. «Δεν θέλουμε στρατιωτική δικτατορία», διεκδικώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου και τους περιορισμούς στις επικοινωνίες. Πάντως, πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μιανμάρ από το 2007, όταν είχε ξεσπάσει η Επανάσταση του Σαφράν με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς.


— Τι βλέπεις να γίνεται από δω και πέρα; Έχουν επικοινωνήσει μαζί σας από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας;

Δυστυχώς, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση, διότι δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία στη χώρα. Υπαγόμαστε στην Ιταλική Πρεσβεία. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά, θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν και κατά γενική ομολογία επικρατεί αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Μένω εδώ και τέσσερα χρόνια στη Μιανμάρ και αισιοδοξώ επειδή το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί διεθνώς, ενώ, όπως διαβάσαμε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις.

Γρηγόρη, ποιο είναι το κλίμα στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα; Facebook Twitter
Φωτ.: Aung Kyaw Htet/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κινέζος ήρωας της πανδημίας

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Ο Κινέζος ήρωας της πανδημίας

Σήμερα: Ο Κινέζος ήρωας της πανδημίας • • • υπόγειες διεργασίες • • • διαδηλώσεις στη Μιανμάρ • • • στη Ρωσία του Πούτιν • • • υπερατλαντικό καλώδιο της Google • • • θετική σκέψη • • • το ρητό της εβδομάδας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ