Goldman Sachs: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα, «χωρίς Σαββατοκύριακα»

Goldman Sachs: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα, «χωρίς Σαββατοκύριακα» Facebook Twitter
pixabay
0

Συνθήκες απάνθρωπης εργασίας καταγγέλλουν σε εσωτερική έρευνα νεοπροσληφθέντες αναλυτές στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο της Goldman Sachs.

Δεκατρείς νέοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση υποστηρίζουν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 95 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται ελάχιστα και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση. Η πλειοψηφία μάλιστα υποστηρίζει ότι η ψυχική τους υγεία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται στην επενδυτική τράπεζα.

Οι νέοι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν εντός έξι μηνών δεν αλλάξει η κατάσταση, με το ωράριό τους να μειώνεται στις 80 ώρες την εβδομάδα, θα αποχωρήσουν από την εταιρεία.  Αυτά είναι τα συμπεράσματα μίας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ μιας αυτό-επιλεγμένης ομάδας πρωτοετών αναλυτών, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας. Η έρευνα αυτή διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα στα κοινωνικά μέσα ενώ την έφερε στη δημοσιότητα και το Bloomberg.

 «Η έλλειψη ύπνου, η συμπεριφορά από υψηλόβαθμους και το συνολικό στρες στην ψυχική και τη σωματική μου υγεία είναι σοβαρά θέματα. Τελώ υπό θεραπεία και αυτό δεν είναι καλύτερη εξέλιξη», επισημαίνει ανώνυμα ένας εκ των συμμετεχόντων.

Κατόπιν τούτων, εγείρονται καίριας σημασίας ερωτήματα για το εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απλά θεωρητικολογούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χώρους εργασίας τους. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2013 ο μόλις 21 ετών Μόριτζ Ερχαρντ, εργαζόμενος στην Bank of America Merrill Lynch, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σε διαμέρισμα στο Λονδίνο. Μετά από αδιάκοπη δουλειά 72 ωρών, δηλαδή τριών ημερών, έχασε τη ζωή του λόγω επιληπτικής κρίσης. Κατά τα πορίσματα, ο μέσος όρος εργασίας για νεοπροσληφθέντες και νεοπροσληφθείσες στα τμήματα ανάλυσης της Goldman Sachs αγγίζει τις 95 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, αλλά έφθασε τις 105 στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και διεξήχθη η έρευνα. Αυτό σημαίνει εργασία αδιάκοπη για 13-14 ώρες ή και 15 ώρες την ημέρα χωρίς Σαββατοκύριακα.

Οι δεκατρείς άνθρωποι, οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ανέφεραν πως πήγαιναν για ύπνο στις 3 τα ξημερώματα και κοιμόντουσαν μόνον ένα 5ωρο. Στην πλειονότητά τους εκτός της έλλειψης ύπνου είχαν να διαχειριστούν και σκαιές συμπεριφορές και κακοποίηση λεκτική. Μια μικρή μερίδα δεχόταν συχνά ύβρεις ή τους φώναζαν, ενώ σχεδόν οι μισοί αγνοούνταν στις συσκέψεις ή δέχονταν απροειδοποίητα δημόσια κριτική. Το όλο κλίμα, όπως όλοι εξομολογήθηκαν, είχε δυσμενώς επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, πέραν των επιπτώσεων στην υγεία τους.

Η Goldman απαντώντας είπε ότι αναγνωρίζει το πόσο απασχολημένοι είναι οι εργαζόμενοί της σε μία περίοδο ιστορικά υψηλού όγκου δουλειάς, το οποίο επιτείνεται λόγω πανδημίας. Τέλος, αναφέρεται ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ κάνει και εσωτερικές μετατάξεις για να ανακουφίσει τα πιο επιβαρυμένα τμήματα, προωθώντας και την πολιτική της αργίας το Σάββατο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ