Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Τζον Όλιβερ σατιρίζει το Βρετανικό Μουσείο- «9 στα 10 αρχαία που χάθηκαν είναι εκεί»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Καυστικός ο Τζον Όλιβερ με το Βρετανικό Μουσείο- «9 στα 10 αρχαία που χάθηκαν είναι εκεί» Facebook Twitter
0

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, τόνισε ο Τζον Όλιβερ, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. 

Στην εκπομπή του ο κωμικός τόνισε ότι ο λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πως οι Έλληνες είναι εύλογα εξοργισμένοι για αυτό, ενώ καυτηρίασε και όσους υποστηρίζουν τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. 

«Ναι εμείς τα πήραμε. Ειλικρινά, εάν ψάχνετε για χαμένες αρχαιότητες, 9 στις 10 φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο γραφείο “απολεσθέντων” στον κόσμο», σχολίασε με δηκτικό τρόπο, τονίζοντας ότι η εν λόγω λέξη πρέπει να μπει «σε όσο μεγαλύτερα εισαγωγικά είναι δυνατόν». 

«Τον 19ο αιώνα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Είναι κάτι με το οποίο, εύλογα, οι Έλληνες είναι έξαλλοι. Γιατί δεν χάθηκαν, τα πήραν, αυτό είναι ξεκάθαρα χειρότερο», τόνισε ο Τζον Όλιβερ. 

«Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους εδώ και δεκαετίες», σημείωσε και στηλίτευσε όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Ως παράδειγμα έφερε δήλωση που είχε κάνει το 2004 η Ντόροθι Κινγκ. Τότε, η συγγραφέας βιβλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριζε ότι αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν «μέχρι να αποφασίσουν οι Έλληνες να ενδιαφέρονται για αυτά που έχουν». Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Εάν ήξερες ότι μια γυναίκα κακοποιεί το παιδί της, δεν θα την άφηνες να υιοθετήσει άλλο. Και αυτό ζητούν οι Έλληνες». 

«Τι;», ήταν η αντίδραση του Όλιβερ. «Αυτό δεν είναι καλή σύγκριση. Το “παιδί” σε αυτό το παράδειγμα ουσιαστικά απήχθη. Και δεν ζητά να υιοθετήσει άλλο, αλλά απαιτεί να της επιστρέψουν το πρώτο της», σχολίασε. 

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «πρέπει απολύτως να επιστραφούν στην Ελλάδα», τόνισε ο κωμικός. Σημείωσε όμως ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αρχαιότητες έχουν παρθεί από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. 

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι σε έκθεση του 2018, που είχε ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόταν πως το 90-95% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής βρίσκεται εκτός της ηπείρου, σε μεγάλα μουσεία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM