Γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Έχοντας λοξοδρομήσει, πολύ μακριά από το σπίτι της στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες στα γαλλικά παράλια στη Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό από το Εθνικό Δίκτυο Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Πρόκειται για ένα φαλαινάκι ηλικίας περίπου 15 μηνών, που έχει μήκος 8 μέτρα και το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες «πέρασε» από το Μαρόκο, τη Νάπολη, τη Ρώμη και τη Γένοβα. Κατά πάσα πιθανότητα έχασε το δρόμο του και βρέθηκε στη Μεσόγειο και τώρα προσπαθεί να βρει τη σωστή πορεία που θα το οδηγήσει πίσω στο φυσικό περιβάλλον του, στον βόρειο Ειρηνικό.

Αυτό το είδος της φάλαινας είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στη Μεσόγειο το 2010, όταν εθεάθη δύο φορές, στο Ισραήλ και την Ισπανία.

Είναι η πρώτη φορά που «επισκέπτεται» τη Γαλλία, ανέφερε ο Αντριάν Γκανιέ, κτηνίατρος και μέλος του δικτύου, που παρατήρησε τη νεαρή φάλαινα στα ανοιχτά του Μπορμ-λε-Μιμοζά. Η παρουσία του κήτους στα νερά αυτά είναι εντελώς ασυνήθιστη. Οι φάλαινες αυτές ζουν και μετακινούνται μεταξύ της Μπάχα Καλιφόρνια, τον χειμώνα, και της Αλάσκας, το καλοκαίρι.

«Είναι πιθανόν η φάλαινα, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, να έχασε τον δρόμο της στη Θάλασσα του Μποφόρ και αντί να ξανακατέβει προς τον Ειρηνικό, να πήρε τον δρόμο προς τον Ατλαντικό και να βρέθηκε παγιδευμένη στη Μεσόγειο», εξήγησε ο Γκανιέ.

Η φάλαινα εθεάθη αρχικά στην Αντίμπ και κατόπιν, την Πέμπτη, κοντά στο Μαντελιέ-Λα Ναπούλ. Την Παρασκευή, το λιμενικό του Μπορμ-λε-Μιμοζά κατάφερε να την οδηγήσει στα ανοιχτά. «Την συνοδεύσαμε στην πορεία της προς τα δυτικά και την αφήσαμε σε απόσταση ενός μιλίου από το ακρωτήριο Μπενά», είπε ο Γκανιέ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φαλαινάκι θα συνεχίσει προς τις ισπανικές ακτές και θα βγει από το Γιβραλτάρ, για να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία, ανεβαίνοντας αυτήν τη φορά τον Ατλανικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, όμως είναι αδυνατισμένη» γιατί στη Μεσόγειο δεν μπορεί να βρει το είδος της τροφής που καταναλώνει συνήθως, εξήγησε ο Γκανιέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM