Γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Έχοντας λοξοδρομήσει, πολύ μακριά από το σπίτι της στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια γκρίζα φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες στα γαλλικά παράλια στη Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό από το Εθνικό Δίκτυο Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Πρόκειται για ένα φαλαινάκι ηλικίας περίπου 15 μηνών, που έχει μήκος 8 μέτρα και το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες «πέρασε» από το Μαρόκο, τη Νάπολη, τη Ρώμη και τη Γένοβα. Κατά πάσα πιθανότητα έχασε το δρόμο του και βρέθηκε στη Μεσόγειο και τώρα προσπαθεί να βρει τη σωστή πορεία που θα το οδηγήσει πίσω στο φυσικό περιβάλλον του, στον βόρειο Ειρηνικό.

Αυτό το είδος της φάλαινας είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στη Μεσόγειο το 2010, όταν εθεάθη δύο φορές, στο Ισραήλ και την Ισπανία.

Είναι η πρώτη φορά που «επισκέπτεται» τη Γαλλία, ανέφερε ο Αντριάν Γκανιέ, κτηνίατρος και μέλος του δικτύου, που παρατήρησε τη νεαρή φάλαινα στα ανοιχτά του Μπορμ-λε-Μιμοζά. Η παρουσία του κήτους στα νερά αυτά είναι εντελώς ασυνήθιστη. Οι φάλαινες αυτές ζουν και μετακινούνται μεταξύ της Μπάχα Καλιφόρνια, τον χειμώνα, και της Αλάσκας, το καλοκαίρι.

«Είναι πιθανόν η φάλαινα, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, να έχασε τον δρόμο της στη Θάλασσα του Μποφόρ και αντί να ξανακατέβει προς τον Ειρηνικό, να πήρε τον δρόμο προς τον Ατλαντικό και να βρέθηκε παγιδευμένη στη Μεσόγειο», εξήγησε ο Γκανιέ.

Η φάλαινα εθεάθη αρχικά στην Αντίμπ και κατόπιν, την Πέμπτη, κοντά στο Μαντελιέ-Λα Ναπούλ. Την Παρασκευή, το λιμενικό του Μπορμ-λε-Μιμοζά κατάφερε να την οδηγήσει στα ανοιχτά. «Την συνοδεύσαμε στην πορεία της προς τα δυτικά και την αφήσαμε σε απόσταση ενός μιλίου από το ακρωτήριο Μπενά», είπε ο Γκανιέ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φαλαινάκι θα συνεχίσει προς τις ισπανικές ακτές και θα βγει από το Γιβραλτάρ, για να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία, ανεβαίνοντας αυτήν τη φορά τον Ατλανικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, όμως είναι αδυνατισμένη» γιατί στη Μεσόγειο δεν μπορεί να βρει το είδος της τροφής που καταναλώνει συνήθως, εξήγησε ο Γκανιέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM