Γκουτέρες: Τα επόμενα 10 χρόνια είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή

Γκουτέρες: Τα επόμενα 10 χρόνια είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή Facebook Twitter
Pixabay
0

«Ας είναι η σημερινή μέρα, η αρχή μιας νέας δεκαετίας, κατά την οποία θα συμφιλιωθούμε με τη φύση και θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» αναφέρει το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η υποβάθμιση του φυσικού κόσμου υπονομεύει ήδη την ευημερία 3,2 δισ. ανθρώπων ή του 40% της ανθρωπότητας» επισημαίνει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως «φτάνουμε με ταχύτητα σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή για τον πλανήτη».

Ο γγ του ΟΗΕ τονίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίσει μία τριπλή περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη: Την απώλεια της βιοποικιλότητας, την κλιματική απορρύθμιση και την αυξανόμενη μόλυνση.

«Για πολύ καιρό τώρα, η ανθρωπότητα κόβει τα δάση της γης, μολύνει τα ποτάμια και τους ωκεανούς της. Καταστρέφουμε τα ίδια τα οικοσυστήματα και υπονομεύουμε τις κοινωνίες μας.

»Έτσι, διακινδυνεύουμε να στερήσουμε από τους εαυτούς μας την τροφή και το νερό που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Η υποβάθμιση του φυσικού κόσμου υπονομεύει ήδη την ευημερία 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ή του 40% της ανθρωπότητας» επεξηγεί.

Σημειώνει ακόμα, ότι για καλή μας τύχη η Γη είναι ανθεκτική, χρειάζεται όμως τη βοήθειά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει πως έχουμε ακόμα χρόνο για να ανατρέψουμε την καταστροφή που έχουμε προκαλέσει και προσθέτει ότι για τον λόγο αυτό, σ' αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εγκαινιάζουμε τη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκτιμά ότι αυτό το παγκόσμιο κίνημα θα ενώσει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και ιδιώτες σε μία πρωτοφανή προσπάθεια να θεραπεύσουμε τη γη. Με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, θα προκαλέσουμε την αλλαγή που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπληρώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού σημειώνει ότι η αποστολή μας είναι κολοσσιαία, προτάσσει την ανάγκη να αναδασώσουμε και να προστατέψουμε τα δάση μας, να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τις θάλασσες μας, να πρασινίσουμε τις πόλεις μας. «Εάν τα καταφέρουμε όλα αυτά δεν θα προστατέψουμε μόνο τις πηγές του πλανήτη.

»Θα δημιουργήσουμε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες μέχρι το 2030, θα προκαλέσουμε αποδόσεις πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα συμβάλουμε στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας», υπογραμμίζει περαιτέρω

Η Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων είναι μία παγκόσμια έκκληση για δράση, επισημαίνει. «Θα ενώσει την πολιτική υποστήριξη, την επιστημονική έρευνα και την οικονομική βοήθεια για να επιταχύνουμε μαζικά την αποκατάσταση.

»Όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε» αναφέρει και προειδοποιεί πως η επιστήμη μας λέει ότι τα επόμενα 10 χρόνια είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή και να ανατρέψουμε την φονική παλίρροια της μόλυνσης και τις απώλειας των ειδών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM