Γκουτέρες: «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν»

Γκουτέρες: «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν» Facebook Twitter
«Η πολυμέρεια αφορά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών όπως ο COVID19 και στο να αδράξουμε τις ευκαιρίες από κοινού» το μήνυμα Γκουτέρες (EPA)
0

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε τον κόσμο καλύτερα από το παρελθόν και να συνεργαστούμε για ένα υγιές, δίκαιο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους» είπε σε μήνυμα του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Πολυμέρειας και Διπλωματίας για την Ειρήνη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως «Σε αυτή την καίρια στιγμή για τη διεθνή συνεργασία, σε αυτό το επετειακό έτος της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, ας προσπαθήσουμε μαζί να υλοποιήσουμε το όραμα των ιδρυτών μας για ένα υγιές, ισότιμο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως την απόλυτη παγκόσμια πρόκληση και τόνισε ότι αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση για το πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε, την εποχή αυτή της κρίσης του κορωνοϊού τη μεγαλύτερη διεθνή πρόκληση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε ότι πρέπει «να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα για τις αδυναμίες και τις ανισότητες που έχει αποκαλύψει ο ιός και να κινητοποιήσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση, τα συστήματα υγείας, την κοινωνική προστασία και την ανθεκτικότητα».

Τόνισε δε την ανάγκη «να εργαστούμε μαζί ως μία ανθρώπινη οικογένεια» για την καταπολέμησή του.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να μετριάσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πολυμέρεια, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα αντιμετώπισης κοινών απειλών, αλλά η αξιοποίηση των κοινών ευκαιριών, και εξέφρασε την πεποίθηση πως «έχουμε τώρα την ευκαιρία να ανακάμψουμε καλύτεροι απ' ό,τι στο παρελθόν στοχεύοντας σε χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι δεν είναι αρκετό να διακηρύττουμε τις αρετές της πολυμέρειας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την πρόσθετη αξία της. «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε μία δικτυωμένη πολυμέρεια, ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ όλων των παγκόσμιων πολυμερών οργανισμών, με περιφερειακούς που μπορούν να κάνουν τις ζωτικής σημασίας συνεισφορές.

Μία χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια βασισμένη στην έντονη αλληλεπίδραση με την κοινωνία των πολιτών, με τις επιχειρήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλους φορείς... εκεί που η φωνή των νέων είναι αποφασιστική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας» επισήμανε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM