Γκουτέρες: «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν»

Γκουτέρες: «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν» Facebook Twitter
«Η πολυμέρεια αφορά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών όπως ο COVID19 και στο να αδράξουμε τις ευκαιρίες από κοινού» το μήνυμα Γκουτέρες (EPA)
0

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε τον κόσμο καλύτερα από το παρελθόν και να συνεργαστούμε για ένα υγιές, δίκαιο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους» είπε σε μήνυμα του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Πολυμέρειας και Διπλωματίας για την Ειρήνη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως «Σε αυτή την καίρια στιγμή για τη διεθνή συνεργασία, σε αυτό το επετειακό έτος της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, ας προσπαθήσουμε μαζί να υλοποιήσουμε το όραμα των ιδρυτών μας για ένα υγιές, ισότιμο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως την απόλυτη παγκόσμια πρόκληση και τόνισε ότι αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση για το πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε, την εποχή αυτή της κρίσης του κορωνοϊού τη μεγαλύτερη διεθνή πρόκληση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε ότι πρέπει «να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα για τις αδυναμίες και τις ανισότητες που έχει αποκαλύψει ο ιός και να κινητοποιήσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση, τα συστήματα υγείας, την κοινωνική προστασία και την ανθεκτικότητα».

Τόνισε δε την ανάγκη «να εργαστούμε μαζί ως μία ανθρώπινη οικογένεια» για την καταπολέμησή του.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να μετριάσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πολυμέρεια, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα αντιμετώπισης κοινών απειλών, αλλά η αξιοποίηση των κοινών ευκαιριών, και εξέφρασε την πεποίθηση πως «έχουμε τώρα την ευκαιρία να ανακάμψουμε καλύτεροι απ' ό,τι στο παρελθόν στοχεύοντας σε χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι δεν είναι αρκετό να διακηρύττουμε τις αρετές της πολυμέρειας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την πρόσθετη αξία της. «Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε μία δικτυωμένη πολυμέρεια, ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ όλων των παγκόσμιων πολυμερών οργανισμών, με περιφερειακούς που μπορούν να κάνουν τις ζωτικής σημασίας συνεισφορές.

Μία χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια βασισμένη στην έντονη αλληλεπίδραση με την κοινωνία των πολιτών, με τις επιχειρήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλους φορείς... εκεί που η φωνή των νέων είναι αποφασιστική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας» επισήμανε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM