Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης, καθώς δικαστήριο έκρινε ότι ήταν επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε εκβιασμό, απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

 

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα- απόφοιτος του Χάρβαρντ, πρώην διπλωμάτης, τραγουδίστρια της ποπ και σχεδιάστρια μόδας- ήδη εκτίει πενταετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά. Η νέα ποινή της θα μετρά από τον Αύγουστο του 2015, ενώ καταδικάστηκαν και πέντε συνεργοί της σε ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.

 

Η 47χρονη Καρίμοβα κάποτε θεωρούνταν φαβορί για να διαδεχθεί τον πατέρα της, τον Ισλάμ Καρίμοφ στο «τιμόνι» του Ουζμπεκιστάν. Ο πατέρας της, ηγέτης της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 2016, είχε κατηγορηθεί για πολλαπλές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο των επικριτών του τους έβρασαν ζωντανούς, σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε επίσημα ως «ατύχημα με κατσαρόλα».

 

«Παραιτήθηκε» από 686 εκατ. με αντάλλαγμα την επιείκεια 

 

Η Καρίμοβα έχει συνδεθεί με αρκετά πολυτελή ακίνητα στη Βρετανία, ανάμεσά τους μια έπαυλη 30 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία οι ερευνητές για την καταπολέμηση της διαφθοράς προσπαθούν να κατάσχουν.

 

Η νέα καταδικαστική απόφαση ήρθε μετά την ύστατη προσπάθεια της Καρίμοβα να εξασφαλίσει την ελευθερία της. Τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των 686 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία που έχουν «παγώσει», με αντάλλαγμα την επιείκεια.

 

Τον περασμένο Ιούνιο η 47χρονη- πρώην πρέσβειρα της χώρας στην Ισπανία- είχε απολογηθεί δημόσια και είχε δηλώσει ότι παραχώρησε στο κράτος περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, αξιωματούχοι διέψευσαν ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο.

 

Η Καρίμοβα είχε έρθει σε ρήξη με την οικογένειά της το 2014 και είχε τεθεί σε περιορισμό στο σπίτι της, στην Τασκένδη. Το 2017 ανακοινώθηκε ότι δύο χρόνια νωρίτερα είχε κριθεί ένοχη για εκβιασμό, κατάχρηση και φοροδιαφυγή και πως είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια «περιορισμένες ελευθερίας».

 

Στα τέλη του 2017 άλλο δικαστήριο την είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 10 ετών για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Πέρυσι, την μετέφεραν σε φυλακή γυναικών στην περιοχή της Τασκένδης, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους του κατ' οίκον περιορισμού.

 

Με πληροφορίες από Times