Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ

Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το περασμένο Σάββατο, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

«Ναι, πέθανε», δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Αν και η είδηση του θανάτου του άλλοτε ισχυρού άντρα του Ουζμπεκιστάν κυκλοφόρησε από διάφορα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν επιβεβαιώθηκε αμέσως από την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, τονιζόταν πως η υγεία του Καρίμοφ είχε επιδεινωθεί δραματικά.

Ο Καρίμοφ- στον οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική από τη Δύση αλλά και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εξουσία του- κυβερνούσε τη χώρα από το 1989, πρώτα ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και από το 1991 ως πρόεδρος της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με το Reuters, επειδή ο Καρίμοφ δεν είχε ορίσει διάδοχο και η μετάβαση της εξουσίας θα αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών από μία μικρή ομάδα υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων και μελών της οικογενείας του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, μια ανοικτή αναμέτρηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα των 32 εκατομμυρίων που έχει γίνει στόχος ενόπλων ισλαμιστών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ