Το κοινοβούλιο της Γκάνας άρχισε να επεξεργάζεται νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και καθιστά έγκλημα την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων.

 

Στο μεταξύ, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα σχέδια δίωξης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε μια χώρα που όπως αναφέρουν βιώνει ήδη ένα «κύμα» ομοφοβίας.

 

Μια ΜΚΟ της Γκάνας, η «Idnowa» που ασχολείται με θέματα δικαιωματισμού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απάνθρωπο.

 

«Εάν αυτός ο νόμος ψηφιστεί, όλες οι επαφές μας με δημοσιογράφους θα απαγορευτούν και η ίδια η ύπαρξή μας θα απειληθεί», είπε τηλεφωνικά στο France24 ακτιβιστής της οργάνωσης.

 

Χθες, το κοινοβούλιο της Γκάνας άρχισε να επεξεργάζεται το ομοφοβικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην αυστηρή τιμωρία της ομοφυλοφιλίας, η οποία είναι ήδη απαγορευμένη στη χώρα.

 

Εάν ψηφιστεί, θα επιτρέψει έως και 10 χρόνια φυλάκιση για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και θα προβλέπει τιμωρίες για όσους τα υπερασπίζονται. Παράλληλα, ποινές προβλέπονται και για όσους δημοσιεύουν πληροφορίες που θεωρούνται ότι «ενθαρρύνουν την ομοφυλοφιλία».

 

Το νομοσχέδιο προωθεί επίσης τη «θεραπεία μετατροπής» των ομοφυλοφίλων, μια αμφιλεγόμενη πρακτική που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου αλλά ακόμα και σε πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 

Σύμφωνα με διάφορες ενώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην αφρικανική ήπειρο, η Γκάνα βιώνει μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της ομοφοβίας. Η κοινότητα έχει γίνει στόχος επιθέσεων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και θρησκευτικούς ηγέτες στα μέσα ενημέρωσης της Γκάνας και στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Με πληροφορίες από France24