Γιλντιρίμ: Πραγματική δοκιμασία της φιλίας με Γερμανία η αναγνώριση της Γενοκτονίας

Γιλντιρίμ: Πραγματική δοκιμασία της φιλίας με Γερμανία η αναγνώριση της Γενοκτονίας Facebook Twitter
1

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα μέσω του κοινοβουλίου, ωστόσο αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο θα προσφύγει στις κάλπες.

Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του ισλαμο-συντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ είπε ότι μέγιστο καθήκον του ΑΚΡ είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια εκτελεστική προεδρία με ισχυρές αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες που διαθέτει ο πρόεδρος στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Βερολίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν "παράλογο" το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ επί ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά, θα συνιστά "μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας" μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου τόνισε ο Γιλντιρίμ, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

"Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (...) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας" μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. "Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα", υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης απέφυγε να απειλήσει τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι "3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία".

"Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα", προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν μέχρι αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα τους.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM