Μετά τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια και τον μουσουλμανικό χαιρετισμό του Ερντογάν μέσα από την Αγία Σοφία, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

 

Μιλώντας σήμερα από τα παράλια της Τουρκίας ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (καταστροφή της Σμύρνης)».

 

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: 

 

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.

 

Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».

 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει 'σας ευχαριστώ' υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου»

 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ουσιαστικά απάντησε στις δηλώσει του Έλληνα ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου ο οποίος είχε κάνει προ ημερών λόγο για το 1821.