Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς στηρίζουν οικονομικά τα ενήλικα παιδιά τους - Το αμερικανικό παράδειγμα

Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς στηρίζουν οικονομικά τα ενήλικα παιδιά τους - Το αμερικανικό παράδειγμα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια νέα τάση διαφαίνεται στις ΗΠΑ: όλο και περισσότεροι γονείς συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά τα ενήλικα παιδιά τους, συχνά σε σημείο που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τη δική τους οικονομική ασφάλεια και τις αποταμιεύσεις για τα γηρατειά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Savings.com σε δείγμα 1.000 Αμερικανών με ενήλικα παιδιά, ένας στους δύο παραδέχεται ότι προσφέρει τακτική οικονομική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, οι γονείς δίνουν 1.474 δολάρια μηνιαίως στα παιδιά τους – ποσό αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βοηθάει με την αγορά ειδών παντοπωλείου, το 65% πληρώνει ακόμα και τον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας των παιδιών τους, ενώ το 46% συμβάλλει ή και χρηματοδοτεί πλήρως τις διακοπές τους.

Συνολικά, η ετήσια βοήθεια που παρέχεται φτάνει κατά μέσο όρο τα 17.688 δολάρια – ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταβάλλεται για τις ίδιες τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των γονέων. Το 47% παραδέχεται ότι έχει θυσιάσει τη δική του οικονομική σταθερότητα για να στηρίξει τα παιδιά του, με το 40% να δηλώνει ότι ένιωσε πιεσμένο να προσφέρει, ακόμη κι αν αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη δική του καθημερινότητα.

Το φαινόμενο, πάντως, δεν αποδίδεται μόνο στην υπερπροστατευτικότητα των γονέων. Οι νέοι ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σκληρότερο οικονομικό κόσμο. Οι ευκαιρίες απασχόλησης για απόφοιτους πανεπιστημίου έχουν μειωθεί, με την υποαπασχόληση να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον «Οδηγό Αποφοίτων 2025» του LinkedIn, οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν δουλειά σε κλάδους όπως η οικοδομή, η ακίνητη περιουσία ή οι διοικητικές υπηρεσίες – τομείς που στο παρελθόν δεν απαιτούσαν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 35% των γονιών λέει ότι θεωρεί υποχρέωσή του να στηρίξει οικονομικά τα παιδιά του. Κάποιοι όμως έχουν θέσει χρονικά όρια: το 11% σχεδιάζει να σταματήσει την υποστήριξη εντός του επόμενου έτους, το 26% σε 1–2 χρόνια, και το 28% σε 3–4 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το 18% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για την οικονομική ανεξαρτησία των παιδιών τους.

Η νέα γενιά αντιμετωπίζει σίγουρα διαφορετικές προκλήσεις, αλλά το ερώτημα παραμένει: μπορεί η οικονομική υποστήριξη χωρίς χρονικό ορίζοντα να είναι λύση – ή μήπως τελικά αποτελεί ένα ακόμη βάρος για τη γενιά που ήδη ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση;

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM