Γιατί ο Μακρόν τρέμει τις... κατσαρόλες;

Η ιστορία του «κινήματος της κατσαρόλας» που φέρνει σε αμηχανία τον Μακρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η κατσαρόλα από μαγειρικό σκεύος έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολιτικό σύμβολο. 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κατσαρόλες εμφανίστηκαν στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν την απογοήτευσή τους κατά του Μακρόν και της συνταξιοδοτικής του μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι θα βγαίνουν πλέον στη σύνταξη στα 64 και όχι στα 62 τους χρόνια. 

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν σε περιοδεία για να μιλήσει για τις επαγγελματικές σχολές, αλλά οι ανακοινώσεις του επισκιάστηκαν από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί με κατσαρόλες και τηγάνια. 

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και εφαρμογές για smartphones, το «iCacerolazo» και το «Cassolada 2.0» που αναπαράγουν τον μεταλλικό κρότο υποδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο ότι δεν θα σιγήσουν εύκολα. Πώς δημιουργήθηκε, όμως, αυτό το κύμα διαμαρτυρίες με τις κατσαρόλες χωρίς τα καπάκια τους; 

Γαλλία: Οι κατσαρόλες «επέστρεψαν σπίτι»

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο βροντερός τρόπος διαμαρτυρίας, επέστρεψε «στο σπίτι του», στη Γαλλία (It's coming home, που λένε και οι Άγγλοι). Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη γαλλική ύπαιθρο του μεσαίωνα, οι κάτοικοι χτυπούσαν τις κατσαρόλες, όταν δεν συμφωνούσαν με έναν γάμο, συνήθως όταν ηλικιωμένος άνδρας νυμφευόταν μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η ενέργεια αυτή μεταπήδησε και στην πολιτική και την υιοθέτησαν οι Ρεπουμπλικανοί για να εκδηλώσουν ηχηρά την αντίθεσή τους στον νέο βασιλιά, Λουδοβίκο-Φίλιππο το 1830. 

Οι κατσαρόλες εμφανίστηκαν στο Παρίσι τις δεκαετίες του 1950-60 από τους Γάλλους ακροδεξιούς, με μπροστάρη τον Ζαν- Μαρί Λεπέν (πατέρα της αντιπάλου του Μακρόν) καθώς δεν ήθελαν την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας. 

Τελευταία φορά που εμφανίστηκαν οι κατσαρόλες στη Γαλλία – μέχρι και σήμερα – ήταν στα Κίτρινα Γιλέκα, πάλι με προεδρία Μακρόν.

Κατσαρόλα: Το έμβλημα της Λατινικής Αμερικής 

Για πολλούς, οι κατσαρόλες αποτελούν το σύμβολο διαμαρτυρίας της Λατινικής Αμερικής, αρχής γενομένης από τη Χιλή του μαρξιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973, όπου οι αμερικανικές κυρώσεις – που έφεραν ελλείψεις στα τρόφιμα – ξεσήκωσαν (κυρίως) την αστική τάξη και προλείαναν το έδαφος για το πραξικόπημα του Πινοσέτ.  

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, σειρά είχε μία χώρα που έχει φτάσει πολλές φορές «έξω από την πόρτα» του ΔΝΤ, η Αργεντινή. Το ΔΝΤ, που βρισκόταν για χρόνια στη χώρα, είχε βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση, βυθίζοντας το ΑΕΠ και εκτοξεύοντας την ανεργία στο 25%. Τα capital control επί προεδρίας Φερνάντο ντε λα Ρούα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2001 χιλιάδες Αργεντινοί πλημμύρισαν τις πλατείες με τον ήχο από τις κατσαρόλες τους. 

Σημειώνεται, ότι επτά χρόνια μετά, οι κατσαρόλες επέστρεψαν στην Αργεντινή. Αφορμή η αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία των παραγωγών και των αγροτών, που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα. 

Το 2019 συντελέστηκε η «πανλατινοαμερικανική κατσαρολάδα» (Cacerolazo Latinoamericanο), καθώς οι διαμαρτυρίες με κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα σκεύη εμφανίστηκαν την ίδια ώρα σε 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Στην Κολομβία, στόχος ήταν η κυβέρνηση Ντουκε . Στη Χιλή, οι κατσαρολέζοι συνέχιζαν επί δύο μήνες τον αγώνα τους ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές. Στο Μεξικό, τον Ισημερινό, τη Βολιβία, το Περού, την Αργεντινή, οι πολιτικές λιτότητας και ο ρατσισμός ήταν στο στόχαστρο.

«Κατσαρολάδες» σε όλο τον κόσμο και για διαφορετικούς λόγους

Στην Ισπανία, τα κατσαρολικά εμφανίστηκαν τρεις φορές σε 5 χρόνια. Αρχικά, έκαναν την εμφάνισή τους κατά της διακυβέρνησης των Podemos το 2015. Ακολούθησαν οι  διαμαρτυρίες εναντίον της Δικαιοσύνης για την καταδίκη της «Αγέλης των Λύκων» κατά την οποία οι πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για σεξουαλική επίθεση εναντίον γυναίκας, αλλά όχι για ομαδικό βιασμό. Τα παρατεταμένα lockdown του 2020 ανάγκασαν τους Ισπανούς να βγουν ξανά στον δρόμο με τις κατσαρόλες τους. 

Το 2021 στη Μιανμάρ ο κόσμος διαδήλωνε κατά της χούντας με κατσαρόλες, τρομπέτες και σφυρίχτρες. 

Φέτος στην Κένυα οι διαμαρτυρίες με άδειες κατσαρόλες έγιναν με αφορμή την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα. 

Κατά τη διάρκεια των δημοσίων εμφανίσεών του, ο Μακρόν περικυκλώνεται πλέον από μεγάλους αστυνομικούς κλοιούς για να κρατήσει μακριά τις ηχηρές διαμαρτυρίας.  Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου πρωταθλήματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, χαιρέτησε τους παίκτες σε έναν διάδρομο δίπλα στα αποδυτήρια και όχι στο γήπεδο, όπως κάνει παραδοσιακά.

Σήμερα, πολλοί Γάλλοι πολίτες πιστεύουν ότι οι φωνές τους έχουν αγνοηθεί από τον Μακρόν και στρέφονται για άλλη μια φορά στις κατσαρόλες ως «πολιτική με άλλα μέσα». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM