Γιατί η κρίση του κορωνοϊού στην Ινδία συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο

Γιατί η κρίση του κορωνοϊού στην Ινδία συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Αυτό, όμως, που χρειάζεται άμεσα η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων, που επί του παρόντος καθυστερούν λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ
0

Η καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία δείχνει να είναι το χειρότερο σενάριο που πολλοί φοβόνταν για την πανδημία του κορωνοϊού: μην μπορώντας να βρει επαρκείς κλίνες νοσοκομείου, πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα του 1.4 δισεκατομμυρίου κατοίκων βυθίζεται από το βάρος των μολύνσεων.  

Από τη μία, πλούσιες χώρες της Δύσης δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια για τις δικές τους ανάγκες και από την άλλη το επιχείρημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια ισότητα στον εμβολιασμό, με την Ινδία ανάμεσα να βρίσκεται σε απόλυτη υγειονομική κρίση και την πανδημία ανεξέλεγκτη. 

Με τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων απίθανο να αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διεθνής συντονισμός και αναγνώριση πως, παρά τις καλές προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για δίκαιο καταμερισμό των εμβολίων, η πανδημία ίσως χρειαστεί να ληφθούν πιο δύσκολες αποφάσεις, που δεν θα είναι αρεστές. 

Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως οι χώρες να κληθούν να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους υγειονομικές κρίσεις προκειμένου να καταλάβουν ότι η πανδημία μπορεί ακόμη να επιδεινωθεί χωρίς παρεμβάσεις. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού αυξάνει το ρίσκο νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων που θα θα παρατείνουν την πανδημία. 

Η αλήθεια είναι πως το σκεπτικό του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και της κυβέρνησης, που υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η πανδημία «βρίσκεται στο τέλος της» ενώ η χώρα κυλούσε προς δεύτερο κύμα μολύνσεων, δεν διαφέρει πολύ από τα λάθη άλλων ηγετών, όπως του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που πίστευε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Η διαφορά με την Ινδία -μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτηση- είναι η τεράστια πιθανότητα για τοπική και παγκόσμια ζημιά, σε κλίμακα που ίσως δεν έχουμε δει ακόμη στην πανδημία. 

Γιατί η κρίση του κορωνοϊού στην Ινδία συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ινδία: αριθμός των νέων μολύνσεων κορωνοϊού ανά ημέρα (Ξεκινώντας από την ημέρα του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος)

Ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, υποτίθεται πως θα προμήθευε δόσεις υπό το πρόγραμμα Covax σε φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική αλλά τελικά κατέληξαν στην κάλυψη των αναγκών της Ινδίας.

Ως αποτέλεσμα, αυτό το μήνα η Ινδία έστειλε μόλις 1.2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό συγκριτικά με τα 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες. 

Η Κίνα, που προωθεί την δική της εκδοχή «εμβολιαστικής διπλωματίας», έχει ήδη προσφερθεί να καλύψει το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και βοήθεια» στην Ινδία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων, στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς μολύνσεις και θάνατοι αυξάνονται κατακόρυφα.

Αυτό, όμως, που χρειάζεται άμεσα η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων, που επί του παρόντος καθυστερούν λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ, και εργαλεία για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των ήδη υφιστάμενων μεταλλάξεων. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM
Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Διεθνή / Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον δράστη να φτάνει με διπλοπαρκαρισμένη BMW και να εισέρχεται οπλισμένος με M4 τουφέκι λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Διεθνή / Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon κινδυνεύει να αποκλείσει μια χώρα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Διεθνή / Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Οι πρώτες ημέρες της οικογένειας του θρύλου της heavy metal μετά τον θάνατό του - «Υπάρχει πολλή οδύνη αλλά και παρηγοριά, καθώς πέρασαν χρόνο όλοι μαζί μέχρι το τέλος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δύο κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις, η B’Tselem και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και καλούν τη Δύση να αναλάβει άμεση δράση
LIFO NEWSROOM
Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Διεθνή / Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Περισσότεροι από 1.000 ιερωμένοι - influencers από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό της θρησκευτικής επικοινωνίας ενόψει της σημαντικής μείωσης της προσέλευσης στους ναούς
LIFO NEWSROOM