WEEKEND

Γιατί η επιστροφή του Βίκτορ Μπουτ στη Ρωσία είναι τόσο σημαντική για τον Βλαντίμιρ Πούτιν

 Why Viktor Bout’s return to Russia is so important for Vladimir Putin Facebook Twitter
Ο Βίκτορ Μπουτ μεταφέρεται, σιδηροδέσμιος, από τις αμερικανικές Αρχές ύστερα από την έκδοσή του στις ΗΠΑ από την Ταϊλάνδη - Φωτ.: U.S. Department of Justice via Getty Images
0

Το αεροπλάνο που μετέφερε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ προσγειώθηκε στις ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα μπασκετεμπολίστρια να επιστρέφει στο σπίτι της ύστερα από 10μηνη κράτηση τις ρωσικές φυλακές.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για την ανταλλαγή της με τον Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κρατούνταν από το 2010 και είχε καταδικαστεί σε ποινή 25 ετών για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών.

Το CNN κρίνει πως πρόκειται για «την πιο άνιση ανταλλαγή» μεταξύ δύο ατόμων που κατηγορούνται για πολύ διαφορετικά αδικήματα. Η Γκράινερ καταδικάστηκε μετά τον εντοπισμό ελαίου κάνναβης στις αποσκευές της, ενώ ο Μπουτ είναι ο πλέον διαβόητος έμπορος όπλων των τελευταίων δεκαετιών, που «τροφοδότησε» συγκρούσεις στην Αφρική και πέραν αυτής.

Ωστόσο, οι συγκυρίες και η πολιτική πίεση φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτή την ανισότητα και ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στη Ρωσία, παρότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι στο χειρότερο σημείο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, για την ανταλλαγή της Αμερικανίδας, που επέμενε στην αθωότητά της. 

Η πτυχή που προκαλεί ερωτήματα, ωστόσο, είναι γιατί έχει τόση σημασία ο Μπουτ για τους Ρώσους.

Ο προσφάτως αποφυλακιστείς είχε δώσει συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο το 2009, ενώ κρατούνταν σε φυλακές της Ταϊλάνδης. Ο δημοσιογράφος που συνομίλησε μαζί του τον χαρακτηρίζει ως έναν πολύγλωσσο και φλύαρο άνθρωπο, ο οποίος μιλούσε ασταμάτητα για τις πολιτικές του επαφές ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν βίντεο από την παρουσία του στο Κονγκό κι άλλες περιοχές της Αφρικής, όπου φαίνεται να είχε αναπτύξει σημαντική δράση και συνδεόταν με συγκρούσεις. Έχει κατηγορηθεί, από πολλούς αναλυτές και έρευνες του ΟΗΕ, για τη διάδοση των φορητών όπλων σε όλη την ήπειρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του '00, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Επίσης, καταγγέλθηκε για εξοπλισμό ακόμη και της Αλ Κάιντα, κάτι που δεν αποδέχθηκε ποτέ. Είναι, άλλωστε, ελάχιστα αυτά που έχει παραδεχθεί σε σχέση με το όσα του προσάπτονται. 

Γιατί η επιστροφή του Βίκτορ Μπουτ στη Ρωσία είναι τόσο σημαντική για τον Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: YURI KOCHETKOV/STRINGER/EPA

Ο «έμπορος του θανάτου», όπως χαρακτηρίζεται, πέρασε χρόνια στις αμερικανικές φυλακές καθώς πείστηκε να πουλήσει όπλα σε Αμερικανούς πράκτορες που υποδύονταν Κολομβιανούς τρομοκράτες. Κατά πηγές, ο Μπουτ δεν ήταν μόνο έμπορος όπλων όμως.

Φέρεται να εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ πηγές τον θέλουν να έχει υπηρετήσει δίπλα σε ανώτερους Ρώσους που βρίσκονται τώρα κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό μπορεί να εξηγούσε και τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί ήθελαν, διακαώς, να τον συλλάβουν. 

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πολλοί απλοί Ρώσοι πολίτες μπορεί να μην έχουν καν ακουστά, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη ρωσική ελίτ, που αυτή την περίοδο ο Πούτιν, περισσότερο από ποτέ, δεν θέλει να είναι δυσαρεστημένη. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

WEEKEND

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ