Για απόπειρα επαναφοράς του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατηγορεί την Τουρκία ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου

Για απόπειρα επαναφοράς του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατηγορεί την Τουρκία ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Facebook Twitter
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (EPA)
0

Ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα ενός «τριγώνου του Κακού», που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Σορούκ.


Ο σαουδάραβας πρίγκιπας κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία.


Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τη βαθιά καχυποψία της Σαουδικής Αραβίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κυβερνών κόμμα του οποίου (AKP) έχει τις καταβολές του στην ισλαμιστική πολιτική.

Ο Ερντογάν έχει ισχυροποιήσει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Κατάρ, στη διένεξη με τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου. 


Η Τουρκία έχει επίσης εργαστεί τους τελευταίους μήνες με το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μάχες στη βόρεια Συρία, ενώ ιρανοί και τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πέρυσι επισκέψεις.


Ο πρίγκιπας μίλησε σε διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, από πέρυσι που έγινε ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.


Ο ίδιος εκτίμησε πως η διένεξη με το Κατάρ μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και τη συνέκρινε με το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβλήθηκε πριν από 60 χρόνια. Ωστόσο υποβάθμισε τις επιπτώσεις της, λέγοντας πως το εμιράτο αυτό του Κόλπου είναι «μικρότερο από έναν δρόμο του Καΐρου».


Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο, κλείνοντας τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς προς τη χώρα αυτή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.


Ωστόσο ο πρίγκιπας Σαλμάν διευκρίνισε πως δεν θα απαγορευθεί στο Κατάρ να συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει μέσα στον μήνα η Σαουδική Αραβία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM