Γερμανός υπουργός Εργασίας: Οι εταιρείες δεν μπορούν να ρωτούν τους εργαζομένους αν έχουν εμβολιαστεί

Γερμανός υπουργός Εργασίας: Οι εταιρείες δεν μπορούν να ρωτούν τους εργαζομένους αν έχουν εμβολιαστεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Δεν θα δοθεί στις εταιρείες στη Γερμανία το δικαίωμα να ρωτούν αν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό οι υπάλληλοί τους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της χώρας. 

Στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη για τους ιδιαίτερα επικίνδυνους χώρους εργασίας. 

Αν και σε πολλές χώρες γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς, η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν πληροφορίες για ζητήματα υγείας των υπαλλήλων τους. 

Οι γερμανικές εταιρείες πίεζαν προκειμένου να μπορούν να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί. Περίπου το 61% του πληθυσμού της χώρας έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το 65% έχει κάνει τουλάχιστον μία. 

Σήμερα, Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν. Επίσης, αποφασίστηκε ότι οι εταιρείες μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το αν έχουν εμβολιαστεί οι υπάλληλοί τους, αν είχαν ήδη αυτή την πληροφορία αποφασίζοντας τα μέτρα προστασίας. 

Ο υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, δήλωσε στο ARD ότι αντιλαμβάνεται πως πολλοί εργαζόμενοι επίσης ενδιαφέρονται για το αν έχουν εμβολιαστεί οι συνάδελφοί τους, αλλά με βάση τη γερμανική νομοθεσία οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητήσουν αυτή την πληροφορία. 

«Τα δεδομένα για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ. Συμπλήρωσε όμως ότι ενδέχεται να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να παίρνουν αυτού του είδους τις πληροφορίες, σε ιδιαίτερα επικίνδυνους χώρους εργασίας. 

Ήδη στη Γερμανία έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να ξανανοίξουν τα εστιατόρια. Εκεί, εργαζόμενοι και πελάτες πρέπει να αποδεικνύουν αν έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή ότι έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. 

Το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, αλλά μία τέτοια απόφαση είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας κατά των εμβολιασμών και των περιορισμών. 

Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε 13.531 νέα κρούσματα και 23 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα «μετρά» πάνω από 3,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 92.223 νεκρούς. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM