Γερμανός ΥΠΕΞ: Στο χείλος της καταστροφής η Μιανμάρ, κίνδυνος να βυθιστεί σε εμφύλιο

Γερμανός ΥΠΕΞ: Στο χείλος της καταστροφής η Μιανμάρ, κίνδυνος να βυθιστεί σε εμφύλιο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

 

Την ίδια προειδοποίηση εξέφρασε αυτή την εβδομάδα και η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Μιανμάρ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζοντας φόβους ότι επίκειται «λουτρό αίματος». 

 

«Ο στρατός έχει οδηγήσει τη Μιανμάρ στο χείλος της καταστροφής μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί, χιλιάδες άλλοι έχουν τραπεί σε φυγή», τόνισε ο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

 

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παρότρυνε όλους τους παράγοντες να αυξήσουν την πίεση στο στρατιωτικό καθεστώς, ώστε να δεχθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους εταίρους της Μιανμάρ στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

«Κανένας στην περιφέρεια δεν θέλει η Μιανμάρ να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, ούτε καν εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να περισωθεί η δημοκρατία στη χώρα», συμπλήρωσε ο Μάας.

 

Η βίαιη καταστολή των καθημερινών διαδηλώσεων, με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έχει στοιχίσει τουλάχιστον 550 ανθρώπινες ζωές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 46 παιδιά, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, μια ΜΚΟ στη Μιανμάρ.

 

Τουλάχιστον 2.751 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί έχουν «εξαφανιστεί» μετά την προσαγωγή τους από τις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος, ενώ εκκρεμούν τουλάχιστον 126 εντάλματα σύλληψης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM