Γερμανός βουλευτής ζητά εγγυήσεις για να επισκεφθεί την Τουρκία

Γερμανός βουλευτής ζητά εγγυήσεις για να επισκεφθεί την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ένας Γερμανός βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) ζήτησε να του δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά του από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προτού ξεκινήσει για το ταξίδι του στην Τουρκία για να επισκεφθεί στρατιώτες που υπηρετούν σε αεροπορική βάση της χώρας τον επόμενο μήνα.

 

Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με επίκεντρο την πρόσβαση Γερμανών πολιτικών σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, όπου υπηρετούν Γερμανοί στρατιώτες, αναζωπύρωσαν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της για το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στην Τουρκία αφού η Άγκυρα συνέλαβε 10 υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, μεταξύ αυτών έναν Γερμανό πολίτη.

 

Ο βουλευτής του κόμματος Die Linke Αλεξάντερ Νόι δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ανησυχεί για την ασφάλειά του, δεδομένου του «παράλογου» ισχυρισμού της Τουρκίας ότι είχε επαφές με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

 

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα μπορώ να φύγω από την Τουρκία» επισήμανε ο ίδιος.

 

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι επτά Γερμανοί βουλευτές, τους οποίους θα επιλέξει η επιτροπή άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει τον τελευταίο λόγο σε ποια πρόσωπα θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.

 

«Έχουμε λάβει τη σταθερή δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ότι μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να γίνει και εμείς αναμένουμε ότι θα την τηρήσουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μάρτιν Σέφερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

 

Η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει στους βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Ικονίου την 8η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που οργανώνει το ΝΑΤΟ, αφού οι τουρκικές αρχές απέρριψαν το αίτημα μιας επίσκεψης, που οργάνωνε το Βερολίνο, όπου ο Νόι αναμενόταν επίσης ότι θα συμμετάσχει.

 

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Νόι αναμένεται να βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων για την επίσκεψη του επόμενου μήνα και το ενδεχόμενο αυτό πιθανόν έχει συζητηθεί με Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την επίτευξη του ταξιδιού.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM