Γερμανική Βουλή: Όχι στην υποδοχή ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

Γερμανική Βουλή: Όχι στην υποδοχή ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα Facebook Twitter
Η γερμανική Βουλή απέρριψε το αίτημα για την υποδοχή προσφυγόπουλων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Η γερμανική Βουλή είπε «όχι» στο αίτημα για υποδοχή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.


Επρόκειτο για αίτημα του κόμματος «Η Αριστερά», το οποίο απορρίφθηκε από τη Bundestag με τις ψήφους των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD.

Το αίτημα, το οποίο υποστήριξαν οι βουλευτές των Πρασίνων, χαρακτήριζε «ιδιαίτερα καταστροφική» την κατάσταση στα ελληνικά hot spots για τα περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. «Δεν τους παρέχεται η προστασία, την οποία έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο η Γερμανία θα πρέπει να υποδεχτεί όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα από εκεί, ενδεχομένως σε συνεννόηση και με άλλα κράτη της ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Ούλα Γέλπκε, που ζήτησε να διευκολυνθεί η υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μελών οικογενειών προσφύγων που ζουν στη Γερμανία.


«Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι κρίσιμες και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν αφόρητες, εξ' ου και η πίεση για δράση», επισήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικές υποχρεώσεις. Ως παράδειγμα έφερε τα 55 φορτηγά με προμήθειες για πρόσφυγες, που έστειλε η Γερμανία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.


Ο Φράι τόνισε ότι οι απαντήσεις στο προσφυγικό πρέπει να δοθούν από κοινού με τα άλλα μέλη της ΕΕ, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να λειτουργία η συμφωνία με την Τουρκία, να παρεμποδίσει η Άγκυρα την παράνομη μετανάστευση και η Ελλάδα να επισπεύσει τη διαδικασία ασύλου, όπως και να επαναπροωθήσει στην Τουρκία τους μετανάστες που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του AfD, Πάουλους Άρμιν Χάμπελ, μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών του κόμματος σε ελληνικά νησιά. Ο αριθμός των ανθρώπων στα πέντε ελληνικά hot spots ξεπερνά τις 47.000, είπε ο Χάμπελ, αλλά υποστήριξε ότι ένα μεγάλο τμήμα ασυνόδευτων δεν είναι παιδιά αλλά «έφηβοι νεαροί άνδρες». Το ζητούμενο δεν είναι να έρθουν στη Γερμανία αυτά τα παιδιά, αλλά να σταλούν πίσω στους γονείς τους στις χώρες προέλευσης και να δημιουργηθούν εκεί ζώνες ασφαλείας, όπου θα μπορέσει να στεγαστεί όλη η οικογένεια, συνέχισε.


Νέο αίτημα για μεταφορά προσφύγων


Πάντως, παρά την απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος, το θέμα δεν έκλεισε για τη γερμανική Βουλή. Την Τετάρτη οι Πράσινοι κατέθεσαν δικό τους αίτημα, για υποδοχή ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων από την Ελλάδα.


Οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά hot spots, υποδεικνύουν την Άγκυρα ως υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας για τις ελληνικές αρχές προκάλεσε την επιβράδυνση των διαδικασιών ασύλου.


Μεταξύ άλλων προτείνουν να υποδεχτεί η Γερμανία άμεσα από τα ελληνικά hot spots 5.000 «ιδιαίτερα ευάλωτους» (ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με ψυχικά τραύματα) προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία.


Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ