Γερμανικές εκλογές: Όλα ομαλά και μεγάλη προσέλευση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Γερμανικές εκλογές: Όλα ομαλά και μεγάλη προσέλευση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες Facebook Twitter
0

Ομαλά διεξάγονται οι εκλογές σε όλη τη Γερμανία. Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Εκείνη τη στιγμή θα ανακοινωθούν και τα πρώτα έξιτ πολ. Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο. Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν». Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. Μόλις το 29% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).


Αύξηση στα μικρά, μείωση στα μεγάλα κόμματα


Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υφίστανται σημαντικές απώλειες. Το 2013 οι συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ είχε φτάσει το 41,5% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, με υποψήφιο καγκελάριο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, περιορίστηκαν στο 25,7%.


Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θέματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι κυρίως το προσφυγικό και η μετανάστευση, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της εγκληματικότητα, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες. Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το ένα τρίτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζητούμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Διεθνή / «Ζητάμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Η Εκκλησία της Νορβηγίας προχώρησε σε ιστορική συγγνώμη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για δεκαετίες διακρίσεων - Ο επίσκοπος Όλαφ Φίκσε Τβέιτ αναγνώρισε ότι η Εκκλησία «προκάλεσε πόνο και ντροπή» και δεσμεύτηκε σε μια νέα εποχή αποδοχής και ενσωμάτωσης
LIFO NEWSROOM
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που «πάγωσε» τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM
Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM