Γερμανικές εκλογές: Όλα ομαλά και μεγάλη προσέλευση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Γερμανικές εκλογές: Όλα ομαλά και μεγάλη προσέλευση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες Facebook Twitter
0

Ομαλά διεξάγονται οι εκλογές σε όλη τη Γερμανία. Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Εκείνη τη στιγμή θα ανακοινωθούν και τα πρώτα έξιτ πολ. Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο. Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν». Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. Μόλις το 29% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).


Αύξηση στα μικρά, μείωση στα μεγάλα κόμματα


Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υφίστανται σημαντικές απώλειες. Το 2013 οι συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ είχε φτάσει το 41,5% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, με υποψήφιο καγκελάριο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, περιορίστηκαν στο 25,7%.


Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θέματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι κυρίως το προσφυγικό και η μετανάστευση, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της εγκληματικότητα, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες. Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το ένα τρίτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM