Σε επίπεδο ρεκόρ είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.Στην τελευταία μηνιαία έρευνα για το ARD, μόλις το 35% δηλώνουν ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση, ενώ το 64% εκφράζουν την αποδοκιμασία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο το 70% ήταν ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση.

 

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι με την Άνγκελα Μέρκελ και η καγκελάριος είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης του CSU, Μάρκους Ζέντερ με 54% και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με 43%.

 

Μόλις το 19% των Γερμανών είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία, ενώ το 79% αποδοκιμάζουν την τρέχουσα προσέγγιση στο ζήτημα. Τον Δεκέμβριο, το 60% επιδοκίμαζε την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία.Αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, το 67% θεωρεί πιο σωστό ένα σκληρότερο lockdown, ενώ το 30% εκφράζει αντίθετη άποψη. Το 48% εκτιμά ότι δεν επαρκούν τα ισχύοντα μέτρα, το 24% θεωρούν πως είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το 24% πιστεύει ότι είναι υπερβολικά.

 

Καθώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία επιδεινώνεται, οι πολίτες στρέφονται ενάντια στο CDU της Μέρκελ, το οποίο έχει χάσει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από τα μέσα Δεκεμβρίου.

 


Αν οι εκλογές γίνονταν αυτή την Κυριακή, μόνο το 27% των ψηφοφόρων θα ψήφιζαν το CDU, το 22% θα επέλεγε τους «Πράσινους» και το 16% τους Σοσιαλδημοκράτες. Στα μέσα Δεκεμβρίου το CDU συγκέντρωσε το 36% και οι «Πράσινοι» το 20%, ενώ το SPD παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό.

 

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο της Μέρκελ, μόνο το 19% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Άρμιν Λάσετ θα ήταν καλός υποψήφιος για την καγκελαρία, ενώ το 54% προτιμούν τον Ζέντερ.

 

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ