Γερμανία: Πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις στην Κριμαία

Γερμανία: Πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις στην Κριμαία Facebook Twitter
EPA
0

«Μόσχα και Κίεβο πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση», δηλώνει ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας στον πορθμό του Κερτς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής.

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έθεσε το Κίεβο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών πολεμικών σκαφών στον πορθμό του Κερτς, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια κατέλαβαν τρία ουκρανικά σκάφη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ουκρανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, η οποία ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει «καθαρά αμυντικό χαρακτήρα».


Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Μίχαελ Ροτ μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό DLF έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη»: «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση είναι μια νέα κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι νομίζω σαφές ότι η Ρωσία οφείλει, σεβόμενη και το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής. Η Μόσχα έχει δεσμευθεί να το πράξει. Τώρα θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη. Και οι δύο πλευρές ωστόσο θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και να μην καλλιεργήσουν κλίμα έντασης, το οποίο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις».


«Οι δύο πλευρές να αποφύγουν τη βία»

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ απηύθυναν έκκληση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο που εκφράζει έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στον πορθμό του Κερτς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής.


Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών πάντως δεν πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται περισσότερο για αμυντική θωράκιση της χώρας. Θυμίζω ότι τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διάλογο για να αποφύγουν τη χρήση βίας και μια νέα κλιμάκωση. Κατά την εκτίμησή μου αυτή θα πρέπει τώρα να είναι η προτεραιότητα των δύο πλευρών. Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ήδη εύθραυστη κατάσταση που προκάλεσε η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM