Γερμανία: Πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις στην Κριμαία

Γερμανία: Πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις στην Κριμαία Facebook Twitter
EPA
0

«Μόσχα και Κίεβο πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση», δηλώνει ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας στον πορθμό του Κερτς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής.

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έθεσε το Κίεβο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών πολεμικών σκαφών στον πορθμό του Κερτς, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια κατέλαβαν τρία ουκρανικά σκάφη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ουκρανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, η οποία ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει «καθαρά αμυντικό χαρακτήρα».


Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Μίχαελ Ροτ μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό DLF έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη»: «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση είναι μια νέα κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι νομίζω σαφές ότι η Ρωσία οφείλει, σεβόμενη και το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής. Η Μόσχα έχει δεσμευθεί να το πράξει. Τώρα θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη. Και οι δύο πλευρές ωστόσο θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και να μην καλλιεργήσουν κλίμα έντασης, το οποίο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις».


«Οι δύο πλευρές να αποφύγουν τη βία»

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ απηύθυναν έκκληση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο που εκφράζει έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στον πορθμό του Κερτς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής.


Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών πάντως δεν πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται περισσότερο για αμυντική θωράκιση της χώρας. Θυμίζω ότι τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διάλογο για να αποφύγουν τη χρήση βίας και μια νέα κλιμάκωση. Κατά την εκτίμησή μου αυτή θα πρέπει τώρα να είναι η προτεραιότητα των δύο πλευρών. Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ήδη εύθραυστη κατάσταση που προκάλεσε η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM