Γερμανία: Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου

Γερμανία: Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.

Μετά από αυτές τις κινήσεις του Όλαφ Σολτς, εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας. Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος ανέφερε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματυος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Νωρίτερα την Τετάρτη το βράδυ, ο Όλαφ Σολτς καθαίρεσε τον αρχηγό του FDP και υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο Σολτς προέβη σε αυτή την ενέργεια πριν προλάβει το FDP να ενεργήσει. Το FDP είχε προγραμματίσει να αποχωρήσει από την συνεδρίαση της επιτροπής συνασπισμού απόψε, να καταγγείλει αύριο τη συμφωνία με το SPD και τους Πράσινους και να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Όλα ήταν έτοιμα.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση. «Πάρα πολλές φορές ο ομοσπονδιακός υπουργός Λίντνερ μπλόκαρε νόμους που ήταν άσχετοι, πάρα πολλές φορές χρησιμοποιούσε κομματικές τακτικές με μικροψυχία, πάρα πολλές φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πρόσφατα, παρουσίασε ένα οικονομικό σχέδιο που προτείνει σημαντικές αλλαγές, όπως τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων, με στόχο την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας. Αυτές οι προτάσεις έχουν προκαλέσει εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, καθώς αποκλίνουν από τις πολιτικές των εταίρων του. 

Η διαφωνία αυτή οδήγησε σε συζητήσεις για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετώπισε πιέσεις να διατηρήσει την ενότητα του συνασπισμού, ενώ ο Λίντνερ επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις του, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες για την οικονομική ευημερία της χώρας. Επιπλέον, ο Λίντνερ εξέφρασε  ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Αυτό το ζήτημα αποτελεί κεντρικό σημείο στις προτάσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι εξελίξεις αυτές υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Με πληροφορίες από Bild, ZDF

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM