Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

 

Ειδικότερα, από συνολικά 53,5% που συγκέντρωσαν η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατά τις εκλογές του 2017, έχουν φθάσει σήμερα οριακά στο 39%.

 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» της Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) συγκέντρωσαν μόλις το 25% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. 

 

Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι της Ένωσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον λεγόμενο «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό, συγκέντρωσαν το 14%, κατά την έρευνα σε δείγμα 1.040 εκλογέων.

 

Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των δύο κομμάτων από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 1997.

 

Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι, οι οποίοι ενισχύονται κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνουν το 19%, ενώ ακολουθούν το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 16%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%.

 

Η αποδυνάμωση των μεγάλων λαϊκών κομμάτων ωστόσο φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορους τους Γερμανούς, με το 51% να δηλώνει ότι ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και το 47% να μην συμμερίζεται την ανησυχία του. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό ότι εκείνοι που ανησυχούν λιγότερο είναι οι υποστηρικτές της AfD.

 

Πάντως η συγκεκριμένη έρευνα δεν ασχολήθηκε μόνο με τα πολιτικά προβλήματα της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και με τα ποδοσφαιρικά, καθώς η εθνική ομάδα της Γερμανίας διανύει περίοδο αγωνιστικής κάμψης. Οι Γερμανοί πάντως, σε ποσοστό 43%, δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιοάχιμ Λεβ, ενώ το 34% θα ήθελε την απομάκρυνσή του. Το 20% δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ